judicis del procés

El Govern defensa la «necessitat» de canviar el Codi Penal

Calvo remarca que Sánchez no negociarà amb Torra la rebaixa del delicte de sedició

L'Executiu vol que l'Església comenci a pagar l'IBI per llocs que no siguin de culte

undefined51592998 madrid  05 01 2020 politica  debate investidura   segundo di200108100632

undefined51592998 madrid 05 01 2020 politica debate investidura segundo di200108100632 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha considerat aquest dimecres «necessari» la reforma de la legislació per suavitzar el delicte de sedició, una iniciativa de què es podrien beneficiar Oriol Junqueras i altres presos del procés. «No és tant urgència com necessitat. Hi ha tipus penals al nostre país que no estan a l’altura del dret comparat del nostre entorn europeu. Alguns són anteriors a la nostra Constitució», ha assenyalat Calvo a la cadena SER.

La número dos de l’Executiu també ha volgut remarcar que el president del Govern, Pedro Sánchez, no negociarà aquesta reforma amb el president Quim Torra en la seva pròxima reunió a Barcelona, dins d’una ronda que portarà el líder socialista a citar-se amb tots els mandataris autonòmics. «Del Codi Penal i de la seva reforma el president no parlarà amb els presidents autonòmics. Això no serà sotmès a cap tipus de negociació», ha dit Calvo.

Notícies relacionades

La modificació necessita la majoria absoluta del Congrés per tirar endavant, ja que el Codi Penal és llei orgànica. La suma, en principi, podria donar-se si el bloc que va tirar endavant la investidura de Sánchez a principis de mes es repeteix i ERC i Bildu passen de l’abstenció al recolzament, una cosa que el Govern considera molt probable. La vicepresidenta ha reconegut que el canvi legal podria aplicar-se als líders independentistes empresonats, però ha negat taxativament que aquest sigui l’objectiu perseguit. El motiu de la reforma, ha explicat, té a veure, sobretot, amb la necessitat d’adequar la legislació a la de l’entorn europeu.   

Canvis fiscals

Calvo també ha defensat la necessitat de fer els canvis legals necessaris perquè l’Església catòlica, així com altres confessions molt menys acabalades, comenci a pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI) per llocs que no siguin de culte. Es tracta d’una vella reivindicació del PSOE que fins ara ha anat aparcant. «En aquell patrimoni que no sigui afecte a les seves funcions com a religió, l’Església ha de respondre a la fiscalitat. Crec que la Conferència Episcopal està en una actitud de posada al dia», ha dit la vicepresidenta, que ha descartat que aquesta iniciativa pugui suposar un conflicte amb els bisbes.