EL LABERINT CATALÀ

Cuixart surt de la presó en el seu primer permís després de 822 dies empresonat

El president d'Òmnium no tindrà agenda pública i dedicarà les 48 hores a la seva família

Capella adverteix que no acceptarà «atacs» pel segon grau als presos del procés

jordi cuixart / periodico

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’Òmnium CulturalJordi Cuixart, va sortir aquest dijous a les 19.30 hores de la presó de Lledoners per disfrutar del seu primer permís penitenciari, de 48 hores. Després de 822 dies entre reixes, va abandonar la presó situada a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) somrient i fent el gest de victòria. 

El Servei de Classificació de la Conselleria de Justícia de la Generalitat va aprovar dimecres el permís de sortida que li va concedir la junta de tractament de la presó i al qual té dret per haver complert la quarta part de la seva condemna de nou anys per sedició imposada pel Tribunal Suprem.

A les portes de Lledoners el van rebre els seus familiars i un grup de concentrats, però també el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el president del PDECat, David Bonvehí, i la regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, segons va informar l’agència Efe.

Cuixart no tindrà agenda pública, segons van informar fonts d’Òmnium Cultural, i es dedicarà a estar amb la seva parella, Txell Bonet, i els seus fills. Des de l’entitat que presideix van reiterar que «està fent ús dels drets que li corresponen com a pres polític i als quals no renunciarà». «No s’acollirà a cap mesura concebuda com a reinserció o que impliqui el reconeixement de cap delicte basat en l’exercici de drets fonamentals com avalen posicionaments internacionals», van matisar aquestes fonts, al·ludint a la petició d’un indult, una cosa que Cuixart ha desdenyat en diverses ocasions.

Així mateix, des d’Òmnium Cultural van deixar clar que Cuixart va entrar a la presó com a president d’Òmnium «i, si així ho volen els seus socis, sortirà com a president de l’entitat».

L’exlíder de l’ANC i exdiputat de JxCat, Jordi Sànchez, també condemnat per sedició, disposa d’un altre permís de dos dies però encara no ha transcendit quan l’utilitzarà. La Secretaria de Mesures Penals va advertir que no concretaria quan tindran lloc les seves sortides per respectar la seva intimitat. 

Les propostes de permisos corresponen a les juntes de tractament de les presons. Cuixart i Sánchez estan classificats en segon grau penitenciari (igual com la resta de presos independentistes) i a l’haver complert una quarta part de la condemna poden disfrutar de 36 dies de permís a l’any, amb un màxim de set dies consecutius. 

Els Jordis són els primers dels nou condemnats en el judici del procés empresonats que accedeixen a permisos. No obstant, tots podrien aconseguir sortides diürnes de presó si s’apliquen els articles 100.2 o 117 del reglament penitenciari que permeten flexibilitzar el segon grau per sortir a treballar o a fer un voluntariat. Els equips de defensa ja estan explorant aquestes vies. 

Cs acudeix a la fiscalia 

Notícies relacionades

Ciutadans va presentar ahir un escrit a la fiscalia perquè investigui si el permís als Cuixart i Sànchez compleix els requisits «legalment exigibles». Lorena Roldán va reclamar al ministeri públic que estigui «vigilant» per si hi ha «risc de fuga» i va afirmar que aquest permís és «inversemblant» perquè els Jordis estan «lluny de mostrar el més mínim penediment», tot i que aquest no sigui un dels requisits: «No consentirem que hi hagi presos de primera o de segona en funció de si són amics o no del Govern de la Generalitat o dels nous socis de Sánchez, ERC».

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, va defensar que no acceptarà «cap atac contra cap funcionari» per la classificació en segon grau dels presos i va afegir que, tot i que els independentistes compleixen condemna a Catalunya i les presons «depenen de la Generalitat», «cap convicció personal de cap membre del Govern ni de cap professional pot modificar una sentència».