L'independentisme acorda portar l'autodeterminació a la taula entre governs

El conclave entre partits i entitats no serveix per llimar les asprors entre els actors de l'entramat sobiranista

Els postconvergents exigeixen el reconeixement de Torra i Puigdemont com a interlocutors amb l'Executiu central

torra

torra / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Júlia Regué

Taula preparatòria per a la taula de negociació entre el Govern català i el Govern central i prèvia a la taula de partits catalans de divendres que ve. En aquesta ‘derivada Ikea’ en la qual ha entrat el procés, el bloc independentista es va reunir aquest dimecres a fi de consensuar una llista de peticions per a la negociació amb l’Executiu del PSOE i Unides Podem que s’ha de reunir abans que acabi el mes. Va sortir de la reunió com es va entrar, és a dir, amb el compromís de defensar l’autodeterminació i l’amnistia als presos, i es van tornar a constatar les diferències sobre com abordar la negociació.

Al Palau de la Generalitat es van asseure representants de JxCat, ERC, CUP, l’ANC i Òmnium, en una trobada oficiada pel president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó. Des de Bèlgica, per videoconferència, va intervenir també l’exconseller Toni Comín com a representant del Consell per la República. La postconvergència va ser capaç de combinar l’adscripció a la taula de diàleg, mitjançant la presidència de l’acte a càrrec de Torra, amb els seus clàssics recels a un ‘artefacte’ pensat i forçat pels republicans, via Elsa Artadi

En l’ordre del dia no es va incloure l’elecció dels representants per part del Govern a la negociació amb l’Executiu de Pedro Sánchez, precisament per no envair atribucions, però els postconvergents van exigir que es reconegui no només Torra com a interlocutor, sinó també l’expresident Carles Puigdemont

La diputada Elsa Artadi no va amagar les seves reticències a entaular-se amb el PSOE i va assegurar que la Declaració de Pedralbes anava molt més lluny del que van pactar amb els republicans per facilitar la investidura del president del Govern. En la mateixa línia que la CUP, que tampoc va sortir convençuda de la trobada, Artadi va afirmar que «no podem augmentar falsament la reputació de Sánchez com un president dialogant» i que la taula ha de servir per abordar l’autodeterminació i el final de la repressió, «i no qualsevol altra cosa». Va insistir que hi ha d’haver «garantia de compliment dels acords» i va demanar una figura independent que atesti els compromisos.

Els anticapitalistes ni tan sols es van atrevir a confirmar la seva assistència en una pròxima reunió i van sortir de la sala amb una actitud «expectant», des del «màxim escepticisme», advertint que seran «rotundament bel·ligerants» amb aquells que «volen anar cap a marcs de naturalesa autonomista».

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va remarcar la importància que ara l’independentisme tingui «l’oportunitat d’utilitzar la paraula i la política per anar a defensar els nostres posicionaments».

Notícies relacionades

En nom del Govern, Budó va defensar que «s’ha de poder parlar de tot allò que forma part d’aquest conflicte polític» i va afegir que «no entendríem que per part del Govern no s’acceptés poder abordar tots els factors que formen part d’aquest conflicte polític».

Per la seva banda, l’ANC va assegurar que fiscalitzarà les reunions amb Sánchez mentre que Òmnium va preferir no fer valoracions públiques, perquè la «discreció és imprescindible per a l’èxit» de les negociacions.