NOMENAMENT POLÈMIC

Sánchez defensa Delgado com a fiscal general: «La seva trajectòria és impecable»

«Només li he demanat que actuï amb independència i garanteixi el compliment de la llei», assenyala el president

El líder socialista reclama al PP que pacti la renovació del CGPJ, el Constitucional i el Defensor del Poble

20200114 469296 sanchezmo3 1 1-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha sortit al pas aquest dimarts, després del primer Consell de Ministres del Govern de coalició entre el PSOE i Podem, de les crítiques rebudes pel nomenament de Dolores Delgado, exministra de Justícia, com a nova fiscal general de l’Estat. «Si un mira el seu currículum, és impecable. La seva trajectòria és inqüestionable. És cert que ha sigut membre d’un Consell de Ministres, però ha mantingut el seu caràcter independent [Delgado no milita al PSOE] i torna a la carrera fiscal. El seu currículum i la seva experiència estan fora de dubtes», ha dit el president del Govern. [Últimes notícies d’Espanya, Pedro Sánchez i els seus ministres | Directe].

L’elecció de l’extitular de Justícia ha aconseguit l’atac no només dels partits de l’oposició, sobretot dels de dreta, sinó també de la majoria d’associacions de fiscals, que veuen en el nomenament un símptoma que la fiscalia, que en els últims temps no ha seguit els passos de l’Advocacia de l’Estat, sobretot en el judici al procés, perdrà el seu caràcter autònom. Només hi ha un precedent de salt del Govern a aquest sensible lloc en la història democràtica. El 1986, Javier Moscoso va ser elegit per Felipe González per al càrrec després d’haver exercit com a ministre de la Presidència.

Sánchez ha aprofitat la polèmica que ha generat el nomenament per demanar a l’oposició, singularment al PP, que s’obri a desbloquejar la renovació d’altres organismes, en especial els judicials. «M’agradaria que l’oposició critiqués aquest nomenament pels fets. L’oposició està en contra d’aquest i de tots els nomenaments. Està en bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), del Tribunal Constitucional, del Defensor del Poble. A mi m’agradaria que assumissin el resultat i la legitimitat d’aquest Govern i desbloquegessin la renovació de tots aquests òrgans», ha assenyalat, deixant clar que trucarà al líder dels conservadors, Pablo Casado, per impulsar els canvis en els organismes. «Van intentar bloquejar la política i ara volen bloquejar la justícia. No hi pot haver bloqueig ni en la política ni en la justícia», ha afegit. Ell, en qualsevol cas, ha insistit que no perd «l’esperança».

Les indicacions

Notícies relacionades

Segons el president del Govern, l’autonomia de la Fiscalia, que els socialistes van posar en dubte quan governava el PP, està fora de tot dubte, perquè el seu estatut així ho reflecteix. «Només li he dit [a Delgado] que actuï amb absoluta independència i que garanteixi l’estricte compliment de la legalitat democràtica», ha explicat el cap de l’Executiu.

El líder socialista, que s’ha mostrat en contra de canviar el mecanisme d’elecció de la fiscal general de l’Estat, que en l’actualitat és competència exclusiva del president, no ha volgut aclarir si va informar Pablo Iglesias, vicepresident social i líder de Podem, de l’elecció de Delgado. «Les decisions del Consell de Ministres són col·legiades», s’ha limitat a explicar.