¿Què representa el triangle vermell que lluïen Iglesias i Garzón en l'acte de promesa davant el Rei?

És el símbol amb què els nazis marcaven els presos dels partits d'esquerra i els maçons als camps de concentració

iglesias-1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, i el nou ministre de Consum, Alberto Garzón, han pres possessió dels seus càrrecs aquest dilluns i portaven a la solapa de les jaquetes un pin d’un triangle vermell invertit. Aquest símbol era la marca amb què els nazis identificaven els presos polítics de partits d’esquerra i els maçons als camps de concentració.

En l’actualitat, el pin es fa servir com a símbol antifeixista. Garzón acostuma a portar-lo sovint mentre que Iglesias l’ha incorporat aquest dilluns en l’acte de presa de possessió davant el Rei al palau de la Zarzuela. Tots dos han promès, a més, el seu càrrec vestits amb camisa –rosa en el cas de Iglesias i blanca en el de Garzón– i jaqueta, però sense corbata. Posteriorment, els dos ministres l’han lluït en l’assumpció de les seves carteres.  

«Consell dels ministres i de les ministres»

Tots els nous càrrecs d’Unides Podem en el Consell de Ministres han promès el càrrec seguint la fórmula habitual, amb una mà sobre la Constitució i jurant lleialtat al Rei, tot i que han incorporat al final la fórmula «Consell dels ministres i de les ministres».

Els 22 ministres del Govern de coalició han promès mantenir la «lleialtat al Rei» i respectar la Constitució en l’acompliment dels seus nous càrrecs en l’acte de presa de possessió celebrat al palau de la Zarzuela, que ha conclòs amb un espontani aplaudiment.

Notícies relacionades

«Enhorabona i molta sort», els ha desitjat Felip VI al saludar els ministres, que han aplaudit després de fer-se la foto de família amb el Monarca, una cosa que no s’havia produït fins ara en aquest tipus d’acte.

L’acte de promesa –cap ministre ha jurat– ha tingut lloc al Saló d’Audiències de la Zarzuela, en presència del cap del Govern, Pedro Sánchez, i de les principals autoritats de l’Estat.