La coalició es posa en marxa

El primer Consell de Ministres, aquest dimarts, aprovarà l'augment de les pensions i sous dels funcionaris

Calvo i Iglesias demostren en el traspàs de carteres l'esperit de col·laboració que vol transmetre l'Executiu bicolor

undefined51721683 madrid  13 01 2020  politica  toma de posesion cargos del nu200113184053

undefined51721683 madrid 13 01 2020 politica toma de posesion cargos del nu200113184053 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La coalició entre el PSOE Podem, la primera des de la recuperació democràtica, es va posar en marxa aquest dilluns al palau de la Zarzuela, quan els integrants del Govern van prometre acatar la Constitució i jurar lleialtat al Rei. Tota l’expectació estava posada en si els ministres morats invocarien aquesta fórmula o provarien de buscar-ne una altra, com fan el Congrés, per desmarcar-se de la Carta Magna i remarcar la seva aposta per la república. Els ulls estaven posats sobre Pablo Iglesias i, sobretot, sobre Alberto Garzón, que sol dirigir-se a Felip VI com a «ciutadà Borbó». No va ser el dia. Tots van llegir el redactat sense canviar una coma, una cosa que va desencadenar una tempesta de crítiques a les xarxes socials en què els van acusar de rendir els seus principis a un càrrec ministerial. 

La imatge del poder compartit, no obstant, no va estar al palau de la Zarzuela, sinó en un dels edificis franquistes per antonomàsia de Madrid: el Ministeri de Sanitat, exemple de l’arquitectura del règim, que durant la llarga dictadura va acollir la Delegació Nacional de Sindicats. En aquesta seu, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va fer entrega a Iglesias de la cartera de vicepresident d’Assumptes Socials i Agenda 2030.

El secretari general de Podem, per tant, no compartirà la Moncloa amb Pedro Sánchez, sinó que romandrà en aquest edifici de setze plantes, situat just davant del Museu del Prado, zona transitada amb freqüència per les manifestacions a la capital. Serà una seu freqüentada, ja que allotjarà la vicepresidència d’Iglesias, el Ministeri de Consum i el de Sanitat, el titular del qual, Salvador Illa, va fer broma amb la cohabitació. «Compartirem a més d’una meravellosa tasca de Govern un espai que ho farà encara més pròxim», va vaticinar.

Lleialtat a Sánchez

Aquest esperit de col·laboració, després d’una setmana de frecs, va estar present en la presa de possessió. «Farem un tàndem important de treball», va dir la vicepresidenta primera. «Carmen, serà tot un honor treballar amb tu», va respondre Iglesias. 

El líder dels morats va insistir a remarcar la seva lleialtat a Sánchez i apartar les pors de possibles crisis al si de l’Executiu. «Va dir el president, i em sumo a la seva consideració, que el pròxim Govern tindrà moltes veus, però només una paraula», va convenir Iglesias abans d’insistir que la coalició destacarà «pels principis de la companyonia i del treball en equip».  Abans que res, va voler transmetre una imatge d’unitat i cohesió. En una picada d’ullet als seus inicis en política, va demanar a moviments socials, sindicats de llogaters i de treballadors i a la societat civil en el seu conjunt, que no deixin de «criticar» o «pressionar» l’Executiu per continuar avançant. 

Primeres decisions

Calvo, que va fer una marató, també va entregar la cartera d’Igualtat a Irene MonteroMargarita Robles, que segueix a Defensa, va fer el mateix amb la nova ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, que va avançar que treballarà perquè Espanya guanyi pes internacional. «Spain is back, Spain is here to stay» (Espanya ha tornat, Espanya és aquí per quedar-se), va resumir.

Notícies relacionades

El nou Govern es posa en marxa immediatament i aspira a aguantar tota la legislatura. O almenys dos anys, amb uns Pressupostos que no tenen recolzaments pactats però que Sánchez aspira a aprovar a la primavera amb les mateixes aliances que el van recolzar en la seva investidura. En l’immediat, aquest dimarts es reuneix el primer Consell de Ministres, amb la tradicional fotografia a l’escala de la Moncloa. Sánchez vol que la ciutadania percebi acció de govern ja, de manera que es dona per fet que en aquesta primera trobada del gabinet s’aprovaran les mesures que van quedar congelades fins que hi hagués investidura: pujada de pensions i del sou dels funcionaris.

Tret d’imponderables, divendres es tornarà a reunir el Consell de Ministres, ja en el seu dia habitual. Fins aleshores, s’aniran desgranant els responsables dels següents escalafons de l’administració. Desenes de persones continuen mirant el mòbil i esperant una trucada.