EL LABERINT CATALÀ

Els lletrats del Parlament avalen la continuïtat de Torra com a president

Els serveis jurídics de la Cambra catalana afirmen que la JEC no pot retirar-li l'acta de diputat

zentauroepp51585022 graf7279  barcelona  04 01 2020   el presidente de la genera200110200927

zentauroepp51585022 graf7279 barcelona 04 01 2020 el presidente de la genera200110200927 / Quique Garcia

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els lletrats del Parlament han emès el seu informe sobre els efectes de l’acord de la JEC d’inhabilitar ja el president de la Generalitat, Quim Torra. Els serveis jurídics de la Cambra catalana sostenen al text, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que aquest òrgan «no és competent per acordar el cessament del diputat», sinó que tot ha de passar per l’autonomia que té la Cambra catalana. Però no només això. Indiquen, a més, que encara que fos cessat com a parlamentari, podria continuar al capdavant de la Generalitat. «Hi ha prou elements, tant a partir d’una interpretació sistemàtica de les normes que regulen la institució de la presidència com de naturalesa lògica i gramatical, per considerar que l’eventual cessament en el càrrec de diputat a causa d’incompatibilitat no afectaria la seva continuïtat en el càrrec de president de la Generalitat», apunten.

Un altre argument que esgrimeixen els lletrats del Parlament indica que «les competències de l’Administració electoral ho són amb relació als processos electorals en curs i fins que conclouen. En conseqüència, no és possible una declaració d’inelegibilitat sobrevinguda». Així mateix, s’acullen que l’Estatut i la llei de presidència de la Generalitat i del Govern estableixen com a causa de cessament en el càrrec de president «la condemna penal ferma que comporti la inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics», un incís clau que també recull el reglament del Parlament. La condemna de Torra encara no ho és perquè té dret a un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem i aquest encara no ha sigut resolt. «D’una altra manera es podria ocasionar un mal irreparable als diputats», postil·len sobre aquest assumpte.

Si se li retirés l’acta a Torra, es podria «lesionar el dret fonamental de participació política», argumenten, i recorden que el Tribunal Suprem «no s’ha pronunciat de manera definitiva» sobre l’acord de la JEC, ni sobre les mesures cautelars de suspensió demanades pel president de la Generalitat. 

Els lletrats es fixen també que la «causa d’incompatibilitat dels càrrecs electes declarats inelegibles», establerta en la LOREG, es va crear per «completar el procediment i les conseqüències normativament previstes per a la il·legalització de partits polítics que justifiquin la violència o estiguin en connivència o serveixin d’instrument per a organitzacions terroristes», mentre que el delicte pel qual ha sigut processat i condemnat Torra és un de desobediència.

La reunió de la mesa d’aquest dimarts haurà d’abordar els escrits de Cs i el PPC exigint que s’efectuï la retirada «immediata» de l’escó al president Quim Torra després que la Junta Electoral Provincial de Barcelona deixés sense efectes la seva acta de diputat després que la resolució de la Junta Electoral Central ho considerés ja inhabilitat i el Suprem ho ratifiqués. Torra va ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació per desobediència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però la sentència encara no és ferma i ni tan sols ha sigut notificada al Parlament, per la qual cosa el president de la Cambra catalana, Roger Torrent, s’aferra al ple extraordinari que el va ratificar com a diputat i manté que acatarà el reglament del Parlament, que, al seu entendre, no empara la retirada d’aquesta credencial per part d’un organisme que considera incompetent en l’assumpte. Un extrem en què es recolzen els lletrats.

Els arguments de Cs i el PPC

En el seu escrit, Cs pressiona a Torrent perquè doni «immediat, íntegre i degut compliment» a l’acordat per la Junta Electoral Provincial, fent efectiva «la pèrdua de la condició de diputat» i la seva «consegüent pèrdua de la condició de president de la Generalitat». A més, demana que es revoqui qualsevol delegació de vot, que se’l suspengui de sou, que s’organitzi ja la presa de possessió de Ferran Mascarell com a diputat i que es declari la «nul·litat» dels acords presos en el ple extraordinari en el qual es va aprovar la «ratificació» de Torra.

El text del PPC, que registraran aquest matí, dona per feta la destitució del president i urgeix convocar la ronda de contactes per proposar un nou candidat a la Generalitat. 

Notícies relacionades

Taronges i populars adverteixen de «conseqüències jurídiques corresponents en forma de responsabilitat personal» si els membres de la mesa «continuen cometent una il·legalitat» i el líder del PP, Pablo Casado, va arribar a afirmar que si Torrent no convoca un ple per elegir un nou president el denunciarà per prevaricació. Quant a Torra, va dir que es dirigirà als tribunals per denunciar un presumpte delicte d’usurpació de funcions públiques per mantenir-se en el càrrec malgrat la JEP si la fiscalia no actua d’ofici, informa Pilar Santos. 

Malgrat els avisos, JxCat i ERC preveuen fer pinça per driblar el veto a Torra. I l’informe dels lletrats els facilita la maniobra.