EXECUCIÓ DE L'ORDRE DE LA JEC

La Junta Electoral de Barcelona retira la credencial de diputat a Torra

El cessament de Torra com a diputat podria comportar la seva destitució com a president de la Generalitat, ja que ser parlamentari és requisit per accedir al càrrec

20200110 468844 torrajepe 1 31 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha acordat aquest divendres retirar la credencial de diputat del Parlament al president de la Generalitat, Quim Torra, i la seva substitució per Ferran Mascarell, que el succeïa en la llista electoral de JxCat de les últimes eleccions catalanes.

En una reunió celebrada aquest divendres a la tarda, els membres de la Junta Provincial han acordat executar l’ordre de la Junta Electoral Central que va vetar Torra com a diputat, a l’entendre que no té competències per suspendre aquesta decisió, «i més quan el Tribunal Suprem» ha rebutjat fer-ho aquest mateix divendres al matí.

Condemna per desobediència

El Suprem ha descartat suspendre d’urgència l’acord de la Junta Electoral Central que, el 3 de gener, va retirar a Torra l’acta de diputat autonòmic arran de la seva condemna per desobediència i deixava en mans del Parlament la decisió de si abandonava també la presidència de la Generalitat.

Després d’haver conegut la interlocutòria del Tribunal Suprem, Torra ha presentat, aquest divendres a la tarda, un escrit davant la Junta Electoral Provincial per demanar que novament se suspengui el seu cessament com a diputat, a l’espera que l’alt tribunal es pronunciï en els pròxims dies sobre les mesures cautelars sol·licitades pel president de la Generalitat per evitar la seva destitució. «Soc diputat i president de Catalunya», ha assegurat.

Sense possibilitat de recurs

En el seu acord, contra el qual no cap recurs, la Junta Provincial ha argumentat que no té competències per acordar la suspensió de la resolució de la Junta Electoral Central que aquest divendres ha mantingut el Tribunal Suprem.

Per aquest motiu, ha decidit retirar la credencial de diputat a Torra, en compliment de l’ordre de la Junta Electoral Central que, al seu torn, l’instava a declarar de manera immediata la vacant de l’escó que el president de la Generalitat ocupa al Parlament.

En conseqüència, la Junta ha ordenat expedir una nova credencial de diputat a favor de Ferran Mascarell, que succeïa Torra en la llista de JxCat per la circumscripció de Barcelona, i estableix que aquesta s’ha d’entregar al representant general de la candidatura.

Destitució com a president

El cessament de Torra com a diputat podria comportar la seva destitució com a president de la Generalitat, ja que ser parlamentari és requisit per accedir al càrrec, d’acord amb l’Estatut.

Malgrat la resolució del Suprem, el president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat, aquest mateix divendres, en roda de premsa, que Torra continua sent «diputat de ple dret» i ha afirmat que la Junta Electoral no és competent per ordenar la inhabilitació d’un parlamentari català.

Notícies relacionades

No obstant, el PP ja ha collat Torrent, exigint-li que es convoqui ja el ple per elegir el nou president. El líder dels populars, Pablo Casado, ha assegurat que, «si el president del Parlament [Roger Torrent] no actua, cometrà un delicte de prevaricació, i Torra, d’usurpació, que denunciarem», informa Pilar Santos.