Sánchez opta per l'economia i el continuisme en el Govern

El president crea un Executiu tècnic davant els símptomes de refredament

Salvador Illa, secretari d'Organització del PSC, ocuparà la cartera de Sanitat

ministros

ministros

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Dos dies després de les eleccions del 10 de novembre, tot just firmar amb Pablo Iglesias l’acord de coalició, Pedro Sánchez va comunicar a Carmen Calvo i José Luis Ábalos la seva continuïtat en el Govern. El president tenia clar que volia mantenir la vicepresidenta i el titular de Foment, però, si hi havia altres parcel·les del seu Executiu que ja tenia decidides, gairebé no ho va transmetre. Sánchez ha mantingut els nomenaments de ministres com si fossin un secret d’Estat i molts d’ells, tant els que continuen com els que se’n van, desconeixien el seu futur gairebé fins a aquest divendres, quan la Moncloa ha anunciat bona part del nou Govern.

Hi ha dos denominadors comuns en la majoria de nomenaments: la línia continuista, amb molts dirigents que repeteixen, i l’èmfasi en l’economia, en un moment de refredament. Feia temps que els socialistes transmetien que era necessari reforçar el perfil polític de l’Executiu, per esmorteir l’empenta de Iglesias, combatre una dreta que veu en aquesta coalició l’inici del final d’Espanya i fer front a la crisi territorial a Catalunya. Aquest enfocament hi és present (la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, molt combativa dialècticament, serà la nova portaveu), però Sánchez ha prioritzat sobretot el perfil econòmic dels nous ministres. «El president pretén constituir el millor equip econòmic de la democràcia espanyola», assenyalen a la Moncloa.

Així, la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, una de les grans novetats del nou Govern, és una experta en comerç internacional, que ha passat per l’ONU i l’Organització Mundial del Comerç (OMC). El titular de Seguretat Social, Inclusió i Migracions serà José Luis Escrivá, un economista de dilatada trajectòria que exercia de president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). La ministra d’Economia, Nadia Calviño, serà ara vicepresidenta. Montero compatibilitzarà el seu càrrec a Hisenda amb el de portaveu d’un Executiu que amb 23 membres, incloent-hi Sánchez, serà el més nombrós de la història democràtica.

I les primeres mesures del Consell de Ministres, que en principi s’aprovaran el pròxim dimarts en una reunió extraordinària, també seran econòmiques: pujada de les pensions i del salari dels funcionaris.    

Una altra de les principals novetats serà l’arribada de Salvador Illa al Ministeri de Sanitat. Actual secretari d’Organització del PSC, la carrera en la política local i autonòmica és llarga, però el departament que dirigirà acostuma a tenir escàs recorregut en aquest camp. El pes polític en la part socialista del Govern el seguiran tenint dirigents de la màxima confiança de Sánchez, com ara Calvo, Ábalos i Montero, mentre que en la morada tots són dirigents experimentats en aquesta àrea: d’Iglesias (vicepresident social) a Alberto Garzón (Consum), passant per Irene Montero (Igualtat) i Yolanda Díaz (Treball). Només Manuel Castells, al capdavant d’Universitats, té un perfil més tècnic.

Nomenaments meditats

A falta que es coneguin qui dirigiran els ministeris de Justícia, Política Territorial i Cultura, Sánchez ha volgut apostar per la continuïtat, sense córrer excessius riscos, després que els seus anteriors nomenaments, arran de la moció de censura, es veiessin sacsejats per les dimissions de Máxim Huerta i Carmen Montón. Aquell va ser un Govern improvisat en pocs dies, fruit de circumstàncies extraordinàries, però aquesta vegada el president ha tingut molt més temps per delinear-lo.

Notícies relacionades

Juntament amb Calvo, Calviño, Montero i Ábalos, continuaran Teresa Ribera (que mantindrà la cartera de Transició Ecològica, però ara amb rang de vicepresidenta), Isabel Celaá (Educació), Pedro Duque (Ciència), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Reyes Maroto (Indústria), Margarita Robles (Defensa) i Luis Planas (Agricultura). I cauen tres ministres actuals: Magdalena Valerio (Treball), María Luisa Carcedo (Sanitat) i Dolores Delgado (Justícia). Les dues primeres han estat al costat de Sánchez en els moments més complicats, com quan el PSOE el va forçar a deixar el lideratge; la tercera ha hagut de bregar amb situacions molt complicades, sobretot relacionades amb l’Advocacia de l’Estat i els seus escrits en el judici al procés.

Diumenge, Sánchez comunicarà al Rei tots els nomenaments i després compareixerà a la Moncloa, una cosa rara en ell durant els últims temps, en els quals ha mirat d’evitar les preguntes tant sí com no. Dilluns els ministres prendran possessió dels seus càrrecs i dimarts tindrà lloc la primera reunió del Consell. La cohabitació entre el PSOE i Podem no sembla fàcil, d’acord amb els primers moviments dels dos partits, però els socialistes i els morats insisteixen que aquest Govern durarà.