nova ministra d'Exteriors i Unió Europea

Arancha González Laya, una experta en comerç internacional | Perfil

Ocupa des del 2013 el càrrec de directora executiva del Centre de Comerç Internacional (ITC)

zentauroepp51670957 200110120644

zentauroepp51670957 200110120644

1
Es llegeix en minuts

La nova ministra d’Exteriors, Unió Europea i Cooperació serà Arancha González Laya. L’elegida per Pedro Sánchez és actualment sotssecretària general de l’ONU i ocupa des del 2013 el càrrec de directora executiva del Centre de Comerç Internacional (ITC), l’agència de desenvolupament conjunta de les Nacions Unides i de l’Organització Mundial de Comerç, amb seu a Suïssa. 

Nascuda a Sant Sebastià el 1969 i criada a Tolosa (Guipúscoa), aquesta jurista va ser portaveu en la Comissió Europea (2002-2005), amb el francès Pascal Lamy quan era comissari de Comerç i posteriorment cap de gabinet d’aquest durant el seu mandat de l’Organització Mundial del Comerç (OMC). Anteriorment va exercir diversos càrrecs en la Comissió Europea en l’àmbit de les relacions internacionals, el comerç, la comunicació i la cooperació al desenvolupament.

Notícies relacionades

González Laya –que parla anglès, francès, alemany, italià i eusquera– va començar la seva carrera en el sector privat, com a associada d’un despatx d’advocats. És llicenciada en Dret per la Universitat de Navarra i té un postgrau en Dret Europeu per la Universitat Carles III de Madrid. També presideix el Consell Global de Campions per la Igualtat de Gènere (International Gender Champions) i copresideix el Consell sobre el Futur del Comerç i de la Inversió del World Economic Forum (WEF).

El president del Govern, Pedro Sánchez, pretén constituir en el seu Govern «el millor equip econòmic de la democràcia espanyola» i per a això dota d’una «clara vocació econòmica» la cartera, en la qual la diplomàcia econòmica serà «prioritària».