eleccions generals del 10-N

Majoria simple: ¿Quants vots necessita Pedro Sánchez per a la investidura?

El Congrés celebra aquest dimarts la votació definitiva per investir el candidat socialista

pactometro

pactometro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés celebra aquest dimarts la segona i definitiva votació per investir president del Govern el candidat socialista, Pedro Sánchez. Tret de sorpresa d’última hora, Sánchez compta amb la majoria simple de la Cambra baixa imprescindible per ser investit en segona votació, o el que és el mateix, més vots a favor que en contra. [Directe: Investidura Pedro Sánchez | Últimes notícies en directe]

Sánchez va provar de ser investit diumenge en primera votació, però no va obtenir majoria absoluta (176 recolzaments), i ara només necessita majoria simple.

Si no hi ha canvis, el candidat socialista serà elegit per un estret marge, amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions. Votaran «sí» el PSOE, Unides Podem, PNB, Més País, Compromís, NC, Terol Existeix i BNG; en contra el PP, Vox, Cs, JxCat, UPN, CUP, PRC, Fòrum i CC, mentre que ERC i EH Bildu s’abstindran.

Així serà el ple

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat el ple a les 12 del migdia tot i que, en qualsevol cas, la votació no se celebrarà abans de les 12:45, almenys 48 hores després de la primera votació de diumenge passat, en la qual Pedro Sánchez no va ser elegit al no aconseguir la majoria absoluta.

Notícies relacionades

Abans de procedir a aquesta votació i segons estableix la Constitució, Pedro Sánchez podrà intervenir per un temps màxim de 10 minuts i els portaveus de grups parlamentaris per cinc minuts cada un per fixar la seva posició. 

Si com és previsible Sánchez és investit president, el nou Govern de coalició podria celebrar el seu primer Consell de Ministres el divendres 10 de gener.