L'independentisme reivindica els seus presos el dia clau de la investidura

Montse Bassa, germana de l'exconsellera, afirma que li «importa un rave» la governabilitat

Borràs afirma que Forcadell segueix a la presó «per defensar la llibertat d'expressió»

20200107 468197 ercbasacolmo 1 3 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Com que entre dissabte i diumenge ja va quedar tot dit, i a més, el format de la prèvia a la segona votació hi ajuda, l’independentisme va fer servir el seu temps de debat per reivindicar la figura dels ex alts càrrecs del Govern i del Parlament avui empresonats. El seu màxim exponent va ser Montse Bassa, la diputada d’ERC, germana de Dolors, l’exconsellera de Treball, que va prendre la paraula en substitució de Gabriel Rufián. [Segueix les últimes notícies de la investidura de Pedro Sánchez en directe.]

Després de començar en un to molt emotiu, per venir d’uns dies com els nadalencs, Bassa va anar elevant el to per acabar afirmant que, a títol personal, li importava «un rave la governabilitat d’Espanya», però que, malgrat això, s’abstindria perquè ella, la seva germana i el partit de totes dues, ERC, aposten pel diàleg.

«No només els jutges, també vostès [pels membres del Congrés] són botxins que causen dolor, ràbia i impotència a les famílies dels presos polítics», va asseverar abans Bassa, provocant el rumor del grup de les dretes cada vegada que esmentava l’expressió ‘presos polítics’. «Vostès han encoratjat el fals relat de la violència a Catalunya»

«Vostès prefereixen colpejar els votants que s’acostaven pacíficament a les escoles que reconèixer un dret democràtic», va prosseguir abans de preguntar-se sobre «a quin costat està el PSOE». Segons Bassa, els socialistes han sigut «còmplices» de tot l’anterior.

«Diferent tracte amb Forcadell»

Per ordre cronològic va ser Laura Borràs la primera a recordar els empresonats. Arran de les reiterades peticions de respecte a la llibertat d’expressió que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va llançar al grup de les dretes, quan protestaven per les paraules de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, la portaveu de JxCat va asseverar que el PSOE «no dona a tothom el mateix tracte». I va concretar aquest greuge a la figura «de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, avui empresonada per defensar aquesta llibertat d’expressió».

Borràs va anunciar que la seva força es mantenia en el ‘no’, i ho va justificar en la poca confiança que li inspira Pedro Sánchez. «Com a bon marxista, de l’altre [Groucho Marx] vostè té uns principis i, si no li són útils, en té d’altres», va afirmar per sentenciar que «aquests canvis de timó fan impossible saber què pensa Sánchez del principal problema polític que té a sobre de la taula».

Borràs també va al·ludir a Oriol Junqueras i als residents a Bèlgica Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats amb tots els plàcets europeus i, en el cas del president republicà, encara pres. La portaveu de JxCat va sentenciar: «Espanya, que diu ser tan democràtica i tan garantista, no compleix ni amb Catalunya ni amb Europa».

La CUP s’oposa a la ultradreta

Notícies relacionades

La CUP, via Mireia Vehí, per la seva banda, va dedicar la seva intervenció a buscar el cos a cos amb la ultradreta. «El nostre independentisme és, sobretot, antifeixista», va clamar, davant d’un bancada de Vox que encara tornava als seus seients, després d’haver-se absentat per no haver d’escoltar el portaveu d’EH Bildu, Oskar Matute.

Vehí es va reiterar en el ‘no’ del seu grup a Sánchez, fet que, com va reconèixer la diputada anticapitalista, ubica la CUP en el mateix bàndol que, precisament, les tres dretes, però «per raons diametralment oposades», va explicar. «La dreta té un problema amb la democràcia, i per això es fa més evident que es precisa l’amnistia i el reconeixement del dret a l’autodeterminació»