ENTREVISTA A LA SEXTA

Iglesias: «Tots haurem de cedir a Catalunya»

El líder morat confia en una legislatura de quatre anys tot i que assumeix que haurà de tenir coratge per pactar

zentauroepp51629231 madrid 07  01 2020 pol tica tercer d a debate de investidura200107193833

zentauroepp51629231 madrid 07 01 2020 pol tica tercer d a debate de investidura200107193833 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Liquidada la investidura de Pedro Sánchez, el futur vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, ha trencat el seu silenci i ha raonat que «tots» hauran de «cedir» per abordar el conflicte català. 

En una entrevista a La Sexta, ha defensat que la consulta sobre els acords que es forgin a la taula de diàleg entre governs se celebri entre catalans tot i que no ha volgut aclarir si aquesta votació podria emular un referèndum sobre la independència. «Que es pugui votar a Catalunya crec que és possible en el marc de la llei i la Constitució per preguntar el que es pensa sobre aquest acord [...] Crec que tots hem de cedir. Comencem a treballar i a dialogar», ha comentat sense voler donar més detalls, tot i que ha reconegut que «s’haurà de cedir al final». Això, sí, ha deixat clar que treballaran conjuntament amb els republicans «per arribar a acords i arreglar les coses políticament, que per a això ens paguen».

No obstant, ha evitat parlar de «presos polítics», però ha defensat que els delictes pels quals es va acusar i es va jutjar la cúpula de l’1-O eren «polítics». En aquesta direcció ha apuntat que «no queda bé la imatge espanyola» quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea «ens diu que no s’han respectat els drets d’aquestes persones». «Això diu molt d’Espanya i dels nostres tribunals». 

El líder morat s’ha mostrat confiat que la legislatura del «constitucionalisme democràtic» durarà quatre anys i ha advocat per aplicar els «articles socials» de la Constitució cap a un «sistema de redistribució de la riquesa». «És una tasca llarga, d’almenys quatre anys», ha insistit.

Iglesias ha afirmat que el PSOE i Unides Podem tenen una «base bona» per abordar els Pressupostos del futur Govern, perquè ja en van pactar uns en l’anterior legislatura, tot i que ha dit que és conscient de la necessitat d’arribar a estrènyer-se les mans amb altres forces polítiques perquè tirin endavant: «La nostra obligació, quan siguem Govern, és aconseguir tots els recolzaments. Amb ERC, amb el PNB, amb Més País, amb Compromís, amb tots. Tenim una base bona: l’acord que vam fer l’any passat. Ens toca guanyar-nos el sou i aconseguir més recolzaments. Els ciutadans ens han dit: ‘Poseu-vos d’acord’».

Límits

Notícies relacionades

Iglesias ha raonat que és conscient dels «límits» que exigeixen des d’Europa per dur a terme el seu programa de Govern, però ha garantit que el seu programa «passarà tots els filtres que hagi de passar». Una de les primeres mesures que s’abordaran en el futur Consell de Ministres, segons ha dit, serà una reforma del Codi Penal per establir que «només sí és sí», tot i que també ha destacat mesures estrella, com ara la cessió de competències als ajuntaments perquè puguin regular el preu del lloguer, i la pujada del salari mínim interprofessional. 

En aquesta direcció, ha assenyalat que la dreta ha de moderar les seves formes i que el primer que se li ha de demana és «educació». Sobre la monarquia, ha afegit: «No deixo de ser republicà per estar en el Govern».