investidura

Sánchez no aconsegueix majoria absoluta i confia a aconseguir més nombre de 'sí' que 'no' dimarts

Aquest migdia 166 diputats hi han votat a favor, 165 en contra i 18 s'han abstingut

El candidat del PSOE arriba al decisiu dia 7 amb un nombre de recolzaments molt ajustat

xxxx / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Com estava previst, aquest diumenge Pedro Sánchez ha perdut la primera votació al Congrés per ser investit president, ja que no ha aconseguit majoria absoluta (176 recolzaments). El resultat ha sigut el següent: 166 diputats s’hi han pronunciat a favor; 165, en contra, i hi ha hagut 18 abstencions. Dimarts es produirà la segona votació, en què el candidat del PSOE ja només necessitarà majoria simple –més ‘sí’ que ‘no’– per a la reelecció. 

Aquest migdia en el recompte total s’han sumat 349 vots i no 350, el nombre total de diputats, perquè ha faltat la parlamentària d’En Comú Podem Aina Vidal per malaltia, però preveu acudir al Congrés la setmana que ve. Vidal podria haver votat de forma telemàtica, com ha fet Íñigo Barandiaran, del PNB, però no va registrar la seva petició a temps.

claro hombre / periodico

El secretari general del PSOE arribarà a aquesta decisiva segona votació de dimarts amb un grup de pactes que és molt dèbil167 diputats a favor; 165, en contra, i 18 abstencions. Al primer bloc s’inclouen els grups del PSOE, Unides Podem, el PNB, Més País, Nova Canàries, BNG i Terol Existeix. En el segon, els que han assegurat que rebutjaran la candidatura del PSOE, hi ha el PP, Vox, Ciutadans, Junts per Catalunya, UPNV, la CUP, Coalició Canària i el Partit Regionalista de Cantàbria. Els 18 que han compromès la seva abstenció són els parlamentaris d’ERC i Bildu. 

Un hemicicle enfangat

El debat d’investidura, que es va iniciar dissabte a les nou del matí i ha acabat passades les dotze del migdia, ha sigut un aperitiu del que es pot esperar, lamentablement, aquesta legislatura: aspre i amb xocs verbals entre el grup de les dretes i els independentistes nacionalistes. Sánchez s’ha defensat com ha pogut dels atacs que li han arribat durant les més de 15 hores de debat pels seus acords amb ERC i el seu Govern de coalició amb Podem. Aquest matí, el debat s’ha enfangat quan ha intervingut la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua i els diputats de PP, Vox i Ciutadans han començat a increpar-la. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut d’intervenir en diverses ocasions per cridar a l’ordre i recordar que en una democràcia plena cal garantir la llibertat d’expressió.

Notícies relacionades

Mentre als passadissos del Congrés els comentaris se centraven en un possible ‘tamayazo’, amb referència als dos casos de transfuguisme que es van produir a la Comunitat de Madrid el 2003 per impedir la investidura del Rafael Simancas (PSOE). Ahir, la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va preguntar en la seva intervenció al grup socialista si «no hi ha cap valent» per oposar-se al full de ruta del seu líder, una invitació a trencar la disciplina de vot molt criticada per Sánchez.

La segona votació no es pot produir fins passades  48 hores, així que els 350 diputats han sigut convocats a les dotze del migdiaAquell dia, el candidat defensarà de nou la seva posició i cada grup tindrà cinc minuts per fixar la seva opinió. Llavors arribarà l’escrutini decisiu.