MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern declararà el 31 d'octubre dia de record de les víctimes del franquisme

Sánchez anuncia que provarà de recuperar el 'pazo' de Meirás per a l'Estat

franquismo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern de coalició del PSOE i Unides Podem declararà el 31 d’octubre com a dia de record per a totes les víctimes del franquisme i el 8 de maig, dia de reconeixement a les víctimes de l’exili i provarà de recuperar «com més aviat millor» el ‘pazo’ de Meirás per al patrimoni públic. [Seguiu el debat d’investidura, en directe]

Així ho ha anunciat aquest dissabte el candidat a la Presidència del Govern, el socialista Pedro Sánchez, en la primera jornada del debat d’investidura en què les mesures relacionades amb la memòria històrica s’han emportat els aplaudiments més sonors.

Prosseguir «el camí de reparació»

Sánchez ha destacat la seva intenció de prosseguir el «camí de reparació» iniciat amb el trasllat de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos al cementiri d’El Pardo – Mingorrubio.

Ha incidit que aquest fet «simbòlic» va obrir «una nova etapa de reparació, de justícia i de memòria que ha de servir per començar a tancar definitivament la divisió entre espanyols».

«Tot i que hi va haver persones que es van sentir molestes, aquesta acció no es dirigia contra ningú i es va desenvolupar dins del respecte que mereix qualsevol ésser humà, fins i tot aquells que han vulnerat sistemàticament els drets humans», ha afirmat.

Segons la seva opinió, això distingeix els demòcrates dels qui no ho són i, per això, ha dit que mantindran aquesta «mateixa filosofia».

Béns espoliats pel franquisme

Així, ha anunciat la seva intenció de desenvolupar noves actuacions de reconeixement i reparació de les víctimes de la guerra civil i la dictadura, com auditar els béns espoliats pel franquisme per tornar-los als seus titulars legítims, començant per la recuperació del ‘pazo’ de Meirás.

Notícies relacionades

A més, el Govern declararà el 31 d’octubre com a dia de record per a totes les víctimes del franquisme, i el 8 de maig de reconeixement a les víctimes de l’exili, accions que ja es van incloure en la proposta que el PSOE va fer a Unides Podem per pactar el govern de coalició.

Amb aquestes, el nou govern impulsarà les exhumacions de les víctimes del franquisme que continuen en fosses comunes, retirarà la simbologia franquista dels llocs públics i anul·larà les condecoracions derivades d’accions repressives exercides durant la dictadura.