Les concessions estrella amb les que Sánchez intenta garantir la investidura

El PSOE es compromet a abordar el finançament de la Comunitat Valenciana i a traspassar competències pendents a Euskadi

El sentit del vot de Terol Existeix i BNG s'ha tornat decisiu per aconseguir la presidència del Govern després del 'no' del PRC

zentauroepp50846097 pedro sanchez191111000324

zentauroepp50846097 pedro sanchez191111000324 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez va acabar el trencaclosques que garanteix la seva investidura en segona votació per majoria simple. Després de col·locar la peça més complexa, l’abstenció d’ERC, va aconseguir encaixar aquest divendres el ‘sí’ de Terol Existeix i el BNG. Però el compromís amb els republicans per crear una taula de negociació entre governs que s’activarà 15 dies després de la formació del Govern i les conclusions de la qual seran sotmeses a votació entre els catalans, va provocar la negativa del Partit Regionalista Càntabre (PRC) a investir el líder del PSOE, una cosa que va convertir els serrells per tancar en assumptes decisius.

Aquesta decisió, al seu torn, va suposar un afront que fa tremolar el Govern càntabre. La secretària d’Organització del PSOE a CantàbriaNoelia Cobo, va advertir el PRC que si no rectifica, «haurà trencat el pacte de Govern» en aquesta comunitat autònoma, en què el líder del partit regionalista, Miguel Ángel Revilla, governa en coalició amb el PSOE.

Als 120 diputats socialistes i els 35 d’Unides Podem, s’hi sumaran els 6 penebistes, els dos de Més País, un de Compromís, un altre de Terol Existeix i un de Nova Canàries. S’hi abstindran els 13 d’ERC i els cinc d’EH Bildu, que, al seu torn, van exigir emular la taula de diàleg entre governs a Euskadi per abordar «el problema nacional basc». També s’abstindrà la diputada de Coalició Canària

Alguns d’aquests partits van firmar per escrit el seu decàleg de condicions i cessions. Els sis del PNB van ser els primers a fer-ho després d’aconseguir que el PSOE es comprometés a traspassar les competències estatutàries pendents a Euskadi. A més, van aconseguir el compromís que en sis mesos la Comunitat Foral de Navarra tingui les competències de trànsit.

El partit d’Íñigo Errejón  es va conformar amb l’acord forjat entre el PSOE i Unides Podem i va llançar el ‘sí’ dels seus dos únics diputats després de reunir-se amb la comitiva socialista en privat. El seu soci, Compromís, va esprémer més la negociació i va arrencar el compromís d’abordar la reforma del sistema de finançament en un màxim de vuit mesos, a més que l’Estat compleixi el finançament del 50% per a dependència i una clàusula d’inversions i infraestructures específiques.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Terol Existeix va treure també profit al seu únic diputat. Els socialistes augmentaran la dotació de guàrdies civils i paralitzaran el tancament de les taquilles de Renfe a les estacions en què viatgen pocs usuaris, una mesura que va posar en marxa l’1 de gener i que afecta majoritàriament l’Espanya «buidada».

En l’acord amb Nova Canàries, els socialistes es comprometen a respectar el règim especial fiscal de la comunitat i a desvincular-lo dels fons que es decideixin en el sistema de finançament autonòmic.