EL LABERINT CATALÀ

La Junta Electoral diu que Junqueras no pot ser eurodiputat

L'organisme al·lega que el líder d'ERC està condemnat a la presó per sentència ferma

El líder del PP avança per Twitter la resolució abans que es fes pública

zentauroepp51411976 junqueras191219101013

zentauroepp51411976 junqueras191219101013 / senal TV Tribunal Supremo Pool

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A més de la inhabilitació de Quim Torra, la Junta Electoral Central (JEC) aquest divendres va prendre una altra polèmica decisió que pot influir en la investidura de Pedro Sánchez. L’organisme va acordar que el president d’ERCOriol Junqueras, no pot ser eurodiputat per estar condemnat «per sentència ferma a pena privativa de llibertat». En el seu escrit, la Junta Electoral recorda que la Llei Orgànica Electoral (LOREG) disposa que «són inelegibles» els condemnats a pena privativa de llibertat «en el període que duri la pena».

En el cas de Junqueras, afegeix el text, es dona una causa d’«inelegibilitat sobrevinguda» per haver sigut condemnat pel Tribunal Suprem (TS) el 14 d’octubre a 13 anys de presó i a 13 més d’inhabilitació per exercir càrrec públic, cosa que, apunta, «determina el seu cessament com a diputat electe del Parlament Europeu». Per aquesta raó, la Junta Electoral declara la pèrdua de condició de parlamentari europeu «amb anul·lació del seu mandat» i amb efectes «des de la data» de l’acord.

Contra el tribunal europeu

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar fa dues setmanes que Junqueras hauria d’haver accedit a la condició d’eurodiputat, malgrat que el líder d’ERC no va poder complir el tràmit de jurar la Constitució.

Notícies relacionades

Ara correspon a la mateixa JEC comunicar al Parlament Europeu aquesta resolució, contra la qual hi ha la possibilitat de la interposició de recurs contenciós administratiu davant del TS en el termini de dos mesos des de la seva notificació.

La decisió de l’òrgan electoral, també adoptada amb una gran divisió interna –van votar a favor set membres de la Junta Electoral i cinc en contra– havia sigut avançada abans de fer-se pública per Pablo Casado. El president popular va anunciar en un missatge en el seu compte de Twitter que «un altre recurs del PP a la Junta Electoral Central aconsegueix que Junqueras no sigui eurodiputat, i per tant continuï a la presó sense viatjar a Brussel·les». «A cada cessió als separatistes respondrem amb la fermesa de l’Estat de dret», va afirmar el president del PP.