PRESUMPTA DESOBEDIÈNCIA

El TSJC pregunta a les parts si ha de tornar a investigar Torra

Seria el segon delicte de desobediència que s'imputaria al president, ja condemnat a 18 mesos d'inhabilitació per desobediència

zentauroepp48356824 barcelona 27 05 2019 la pancarta en favor de los presos poli190920133524

zentauroepp48356824 barcelona 27 05 2019 la pancarta en favor de los presos poli190920133524 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Efe

La sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat un termini de 10 dies perquè la Generalitat, l’associació Impuls Ciutadà i la Fiscalia es pronunciïn sobre si aquesta sala és competent per investigar el president, Quim Torra, per un segon delicte de desobediència.

Els fets del presumpte delicte es remunten al 20 de setembre, quan, fora del període electoral, l’associació Impuls Ciutadà va demanar a la sala del Contenciós que ordenés retirar una pancarta exposada al balcó de la Generalitat amb el lema ‘Llibertat presos polítics i exiliats’.

El tribunal, invocant la neutralitat dels espais públics, va accedir a la petició d’Impuls Ciutadà i va ordenar a Torra retirar la pancarta donant-li un termini de 48 hores per fer-ho, que va expirar sense que aquest complís l’ordre jurisdiccional.

Davant de la constatació d’aquests fets, la sala del Contenciós del TSJC va remetre la causa a la sala Civil i Penal perquè avalués la possible sanció penal que pogués derivar-se de tal comportament.

Notícies relacionades

Aquest dijous, la sala Civil i Penal recull el testimoni i pren la iniciativa en la instrucció dels fets, que comença amb el tràmit d’informar les parts –el denunciat, la fiscalia i l’acusació particular– de l’obertura de la causa i l’oferiment d’al·legar la incompetència de la sala davant de l’enjudiciament dels fets en un termini de 10 dies, a comptar a partir d’aquest dijous 2 de gener.

Simultàniament, Torra espera la decisió que ha de prendre aquest divendres la Junta Electoral Central (JEC) sobre la seva inhabilitació com a diputat del Parlament, després de ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació pel TSJC per desobeir l’ordre de retirar els llaços grocs dels edificis públics abans de les eleccions generals del 28 d’abril.