CAP A LA INVESTIDURA

La patronal critica les mesures «a prop del populisme» de l'acord PSOE-Podem

CEOE i Cepyme adverteixen que algunes de les propostes impactaran «de forma molt negativa» en la creació d'ocupació i el creixement

Foment amenaça amb mesures per aturar el pacte, que preveu derogar la reforma laboral del PP

ceoe

ceoe / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les patronals CEOE i Cepyme han expressat aquest dimarts la seva «profunda preocupació» per les mesures més a prop del populisme que de l’ortodòxia econòmica que inclou l’acord de govern de coalició del PSOE i Unides Podem. La patronal ha alertat del mal que, segons el seu parer, poden fer aquestes mesures al’ocupació  il’economia.

En un comunicat conjunt, els empresaris assenyalen que en un context d’alentiment econòmic el document presentat dilluns per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias esbossa una sèrie de mesures de caràcter econòmic i laboral que, més a prop del populisme que de l’ortodòxia econòmica», impactaran de forma «molt negativa en la creació d’ocupació, en el futur de les empreses i desincentivaran qualsevol possibilitat d’inversió a Espanya».

A la pràctica, adverteixen, algunes de les vies d’acció que s’avancen al document impactaran especialment en les pimes i entre els autònoms i «poden acabar donant com a resultat un augment del’economia submergida i menors oportunitats d’accés al mercat laboral, els dos grans problemes d’aquest país».

Contrareforma laboral i salari mínim

El programa de govern del PSOE i Podem inclou, en l’apartat econòmic, la ‘derogació’ parcial de la reforma laboral per «recuperar els drets arrabassats per la reforma laboral del 2012» i al·ludeix a posar fi a la possibilitatd’acomiadament  per baixes mèdiques justificades, a la limitació temporal delsconvenis col·lectius després de perdre la seva vigència i a la prioritat del conveni d’empresa sobre el sectorial. A més, les dues formacions es comprometen a «revisar les causes de l’acomiadament» i a negociar un salari mínim interprofessional en l’entorn dels 1.200 euros. Aquest aspecte ja havia sigut criticat per la patronal.

«Monòleg social»

Al costat d’això, també qüestionen que les mesures plantejades deixen sense espai el diàleg social entre empreses i treballadors i «obren la porta a un monòleg social per part del futur Govern». «L’adopció d’iniciatives legislatives sense consens poden acabar tenint poc recorregut i sent contraproduents», afegeixen.

La patronal recorda que els últims indicadors econòmics reflecteixen que l’economia espanyola creix a taxes inferiors al 2%, tal com la CEOE havia assenyalat «no fruit d’un catastrofisme interessat», sinó des de la «voluntat de contribuir al bé comú».

La CEOE i Cepyme remarquen també en la nota la seva aposta pel diàleg social i defensen un Govern «estable i moderat». Les patronals tenen previst sotmetre a consideració el document presentat per la coalició PSOE-Unides Podem en la pròxima junta directiva que se celebra al gener.

Crítiques de les patronals catalanes

Les patronals catalanes Foment del Treball i Fepime consideren «molt perjudicial» l’acord de govern a què han arribat el PSOE i Unides Podem, ja que, segons la seva opinió, va contra el creixement econòmic i el teixit empresarial, desmotiva la inversió, no genera confiança i frena la creació d’ocupació.

Notícies relacionades

Foment, que analitzarà el programa de govern en la seva Junta Directiva i Assemblea General del 13 de gener, lamenta que l’acord vagi en la direcció d’incrementar la pressió fiscal a les empreses i les persones físiques i de modificar aspectes rellevants de la reforma laboral, que «va ser determinant per evitar el tancament de moltes empreses espanyoles durant els anys més durs de la crisi».

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, assegura que la clau per incrementar els ingressos públics és «atacar l’economia submergida». La patronal assegura que impulsarà tots els mecanismes necessaris, tant parlamentaris com de negociació, per evitar la posada en marxa d’aquest programa de govern «tan negatiu per a l’economia productiva».