Diàleg social

Garamendi veu «una barbaritat» un possible salari mínim de 1.000 euros

Sánchez es compromet a escoltar els agents socials abans d'apujar l'SMI

Els sindicats pretenen parlar «immediatament» sobre l'alça salarial

zentauroepp50312963 madrid  09 10 2019  economia  el presidente de la ceoe anton191009104359

zentauroepp50312963 madrid 09 10 2019 economia el presidente de la ceoe anton191009104359 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, considera «una barbaritat» la possibilitat d’una nova pujada del salari mínim interprofessional (SMI) el 2020 des dels 900 euros actuals fins als 1.000 euros. Aquesta quantitat es troba sobre la taula de negociació política entre el PSOE i Podem per a la investidura del candidat socialista Pedro Sánchez.

«Mil euros és una barbaritat, perquè portaria molta més gent a l’economia submergida», ha declarat Garamendi als mitjans de comunicació després de la conversa telefònica que ha mantingut amb el president del Govern en funcions. Aquesta conversa ha format part de la ronda de trucades que Pedro Sánchez ha fet aquest dimecres alsagents socials per a –segons fonts del Govern– «comunicar-los la seva voluntat d’aconseguir la investidura, formar un Govern com més aviat millor, reforçar el diàleg social i afrontar entre tots les transformacions que necessita Espanya»

El rebuig de CEOE a un SMI de 1.000 euros contrasta en alguna manera amb el compromís pactat el 2018 entre les patronals i sindicats, en l’Acord Interconfederal de Negociació Col·lectiva, per establir un terra salarial de 1.000 euros per 14 pagues als convenis negociats el 2020. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha advertit aquest dimecres que hi haurà mobilitzacions i vagues si les empreses es resisteixen a complir aquest compromís interconfederal.

«Sense interferències»

Segons es desprèn de les declarciones de Garamendi, en la seva conversa amb el president del Govern no s’ha parlat de cap xifra en concreta per a l’SMI, però el president de la patronal sí que ha traslladat a Sánchez la seva intenció de negociar el salari mínim amb els sindicats. 

«Tenim per davant l’SMI i volem obrir la via amb els sindicats», tal com ha aprovat la patronal en la junta directiva que ha celebrat aquest dimecres. «El que demanem al Govern és que ens deixi marge (a empresaris i sindicats) per parlar-ho i que no ens marquin els espais, que no hi hagi interferències. El president així m’ho ha reconegut. Veurem...», ha dit Garamendi, abans de reconèixer que ja s’ha posat en contacte amb les organitzacions sindicals amb aquesta finalitat.  «Hem d’arribar a un acord i ser nosaltres els que traslladem a la classe política aquesta realitat, no al revés», ha afegit.

CCOO i UGT

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha explicat en declaracions als mitjans que Sánchez ha traslladat en la conversa la seva confiança que pugui tirar endavant la investidura i la seva voluntat que el marc de diàleg social jugui un «paper rellevant» en el pròxim període.

El líder de CCOO s’ha mostrat d’acord a abordar el diàleg social «en profunditat» per parlar «immediatament» sobre la pujada de l’SMI, la correcció de les reformes laborals, la derogació de la reforma de les pensions i altres reformes estratègiques.

«Si això es fa des d’un marc de diàleg i concertació social, CCOO està per la feina i esperem que comenci la investidura com més aviat millor», ha afegit Sordo.

Per la seva banda, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, en la seva conversa amb Pedro Sánchez ha insistit en aspectes com la derogació de la reforma laboral, i amb caràcter immediat l’eliminació de l’article 52.d) de l’Estatut dels Treballadors, que permet l’acomiadament de les persones amb baixa mèdica; la derogació de la reforma de pensions del 2013; el reforçament de la protecció social, la lluita contra la pobresa i el repartiment de la riquesa, així com l’augment de l’SMI i la revalorització de les pensions.

Valerio garanteix la negociació 

Notícies relacionades

Per la seva banda, la ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, ha deixat clar que la pujada de l’SMI serà objecte de negociació amb les organitzacions sindicals i empresarials i ha afirmat que existeix el compromís, al llarg de tota la legislatura (fins al 2023), que aquest se situï en el 60% del salari mitjà  (en el dia d’avui aquesta referència equivaldria a 1.166 euros).

Aquest compromís estaria en línia amb el que estableix la Carta Social Europea i amb la petició de les organitzacions sindicals. «S’està parlant molt sobre l’SMI i cada dia llegeixo titulars que no sé d’on han sortit. Encara no s’ha negociat res concret amb els agents socials en relació amb la pujada del SMI de l’any que ve», ha deixat clar Valerio en una trobada amb els mitjans.