L'ENDIMONIAT TAULER POLÍTIC

Calendari d'una setmana clau per a la investidura de Pedro Sánchez

undefined47167091 graf5467  madrid  28 02 2019   vista del hemiciclo vac o tra190921184624

undefined47167091 graf5467 madrid 28 02 2019 vista del hemiciclo vac o tra190921184624 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta setmana a cavall del 2019 i el 2020 poden precipitar-se tots els esdeveniments que desemboquin en la investidura de Pedro Sánchez. L’escrit de l’Advocacia de l’Estat sobre la immunitat d’Oriol Junqueras és l’aixeta que pot desencadenar la resta d’etapes d’un procés que culminaria diumenge, 5 de gener, vigília de Reis, amb la reelecció del líder del PSOE com a president del Govern.

Això és el que pot passar al llarg d’aquesta frenètica setmana.

DILLUNS 30

–L’Advocacia de l’Estat ha sol·licitat la posada en llibertat de Junqueras perquè pugui exercir com a eurodiputat, en tant que se sol·licita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix l’escó europeu, una mesura que ha d’adoptar el Tribunal Suprem. Aquesta petició va en la línia del que reclamava ERC com a «gest» per desbloquejar l’acord. El termini que tenia l’Advocacia per pronunciar-se sobre aquest assumpte expirava divendres, pel que la previsió és que l’alt tribunal no resolgui ja fins després de Reis.

ERC reuneix aquesta tarda la seva executiva per «analitzar internament la proposta del PSOE i l’estat de les negociacions». La direcció republicana podria decidir convocar el seu consell nacional, màxim òrgan del partit entre congressos, per ratificar o no l’acord amb els socialistes. Aquest tràmit és «imprescindible», remarca Esquerra, per confirmar l’abstenció en la investidura.

El PSOE i el PNB firmen al Congrés un acord pel qual els nacionalistes bascos votaran a favor de la investidura de Sánchez. Serà el mateix president en funcions i el líder del PNB, Andoni Ortuzar, que solemnitzaran la rúbrica del pacte. En paral·lel, EH Bildu ha anunciat una consulta a les seves bases, a les quals proposaran una abstenció.

DIMARTS 31

–La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, podria convocar el ple d’investidura, que se celebraria del 2 al 5 de gener. La convocatòria s’efectuaria amb només48 hores d’antelaciói amb un dia festiu pel mig, el marge mínim per facilitar el desplaçament a Madrid dels 350 diputats.

DIJOUS 2

–Primera jornada del debat d’investidura, amb la intervenció del candidat a la presidència del Govern i dels principals partits de l’oposició.

–Possible reunió del consell nacional d’ERC per ratificar l’acord. La cita podria celebrar-se al matí si el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha d’intervenir a la tarda al Congrés, tot i que es pot recordar que la posició d’Esquerra en la primera votació seria el ‘no’ a Sánchez.

DIVENDRES 3

–Primera votació d’investidura, en què previsiblement Sánchez no obtindrà la majoria absoluta del Congrés per ser reelegit.

–La Junta Electoral Central es reuneix per deliberar sobre la petició del PP de retirar-li la credencial de diputat al Parlament al president de la Generalitat, Quim Torra, com a conseqüència de la condemna a inhabilitació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si accepta aquesta sol·licitud, el president seria apartat del càrrec de manera immediata, fet que podria complicar la posició d’ERC en la votació de diumenge.

DIUMENGE 5

Notícies relacionades

–Segona votació d’investidura, en què previsiblement Sánchez seria investit president gràcies a l’abstenció d’ERC.

DILLUNS 6

–Celebració de la Pasqua Militar, presidida pel Rei. Podria ser el primer acte oficial de Sánchez com a president electe.