EXECUCIÓ DE LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

L'Advocacia de l'Estat demana excarcerar Junqueras perquè pugui exercir d'eurodiputat

Els lletrats donen validesa a la sentència contra el dirigent d'ERC i reclamen que s'aixequi la immunitat

Els serveis jurídics de l'Estat afirmen que el Suprem ha d'adoptar les mesures per complir la condemna

467434 1 21 / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Capot a Oriol Junqueras, al Tribunal Suprem i a un eventual acord entre el PSOE i ERC. Tot alhora. L’Advocacia de l’Estat ha sol·licitat aquest dilluns que se li concedeixi la llibertat al líder republicà condemnat a 13 anys de presó pel procés, per exercir com a eurodiputat, en tant que se sol·licita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició, mesura que ha d’adoptar el Tribunal Suprem. La representació de l’Estat considera que s’hauria de permetre el seu desplaçament a la Junta Electoral Central i a la seu de la Cambra europea per complir els tràmits. [Directe: totes les notícies sobre l’actualitat política d’Espanya i Catalunya]

Així ho expressa en el seu escrit[text complet en PDF]d’al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el passat 12 de desembre va respondre al Tribunal Suprem espanyol que Junqueras hauria d’haver disfrutar d’immunitat parlamentària des del moment en què va ser proclamat eurodiputat el 13 de juny, per la qual cosa hauria d’haver pogut sortir de presó provisional i desplaçar-se al Parlament Europeu per recollir la seva acta.

Els serveis jurídics de l’Estat mantenen així una posició discrepant a la de fiscalia, institució que el mateix dia en què es va conèixer la sentència del TJUE va al·legar que ja no es pot aplicar la immunitat en el cas de Junqueras perquè ja no és un pres preventiu, sinó un condemnat en ferm. L’Advocacia de l’Estat, per tant, sol·licita al Suprem que estimi el recurs de súplica interposat per l’advocat de Junqueras contra la decisió de l’alt tribunal de no concedir-li un permís per prendre possessió com a eurodiputat.

Mesures per complir la condemna

Alhora que sol·licita que se li concedeixi la llibertat a Junqueras per exercir d’eurodiputat, s’insta el Suprem a «aplicar les mesures que puguin considerar més adequades per garantir que la llibertat de moviments» del dirigent d’ERC, perquè aquest exerceixi d’eurodiputat i impedeixin la seva «fuga». És a dir, advoquen pel compliment de la sentència del 14 d’octubre, a l’atorgar-li total validesa per haver-se dictat amb «estricta observança de les normes essencials del procediment penal». Per acordar aquestes mesures, apunta que s’hauria de consultar al mateix Parlament europeu.

Per tot això, l’advocada de l’Estat en el judici del procés, Rosa María Seoane, que firma l’escrit, reclama als magistrats espanyols que sol·licitin «com més aviat millor» al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat de Junqueras reconeguda pel tribunal de Luxemburg en aplicació del procediment que recull la seva pròpia sentència del 19 de desembre.

Després d’estudiar la sentència europea, l’Advocacia de l’Estat, en concordança amb el seu escrit del passat 10 de juny, quan no es va oposar que el dirigent d’ERC prengués possessió de la seva acta, arriba a la conclusió que Junqueras continua disfrutant d’immunitat com a eurodiputat ja que, fins al moment, la Junta Electoral Central, l’òrgan competent per dirimir totes les qüestions relacionades amb la proclamació de candidats a les eleccions, no s’ha pronunciat sobre la incompatibilitat de la seva condemna amb la seva condició de parlamentari europeu electe. Aquest òrgan electoral, compost per magistrats, es reunirà aquest divendres, dia 3 de gener, per debatre aquest assumpte, davant un recurs presentat pel PP.

No només recollir l’acta, sinó també exercir

La representació de l’Estat remarca que la sentència europea dona una sèrie de claus per entendre els efectes que la immunitat reconeguda a Junqueras ha de produir. El seu escrit detalla que, segons la resolució del TJUE, aquests efectes no han de limitar-se a permetre a l’eurodiputat electe desplaçar-se al Parlament Europeu per prendre possessió del seu càrrec, sinó que la immunitat reconeguda té com a finalitat expressa que els membres d’aquesta Cambra «puguin donar compliment a la seva missió», com especifica el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) que invoca Luxemburg.  

L’Advocacia de l’Estat assenyala que és el Suprem el que ha de decidir la forma en què es faci possible que Junqueras exerceixi aquesta missió, que no se circumscriu únicament a aquest desplaçament, sinó que implica «l’acompliment de la seva funció representativa en tant que mantingui el seu estatus parlamentari».

Un altre dels gestos del servei jurídic de l’Executiu amb el dirigent independentista és que demana que es mantingui suspesa la pena d’inhabilitació absoluta del líder d’Esquerra fins que l’Eurocambra procedeixi a suspendre la seva immunitat.

Notícies relacionades

L’escrit recorda que el dret europeu forma part dels sistemes jurídics dels estats membres, que estan obligats a respectar-lo ja que té primacia sobre els drets nacionals. Això suposa que, en cas de conflicte entre una norma nacional i una disposició o un acte d’una institució europea, els òrgans jurisdiccionals espanyols han d’aplicar la disposició europea.

L’Advocacia qualifica de «nova i complexa» la nova doctrina de Luxemburg sobre la immunitat dels europarlamentaris. Assegura al mateix temps que la sentència del TJUE permet concloure que l’actuació del Tribunal Suprem s’ha acomodat a la jurisprudència europea fins aquest moment.