Els comuns pressionen ERC per assegurar el Govern

Colau demana als republicans «cap fred» per garantir la investidura de Pedro Sánchez

19/11/2019 La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, durante su intervención en la inauguración de la Smart City Expo World Congress 2019, en Barcelona a 19 de noviembre de 2019.

19/11/2019 La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, durante su intervención en la inauguración de la Smart City Expo World Congress 2019, en Barcelona a 19 de noviembre de 2019. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els comuns van exigir aquest dissabte a ERC «cap fred» i «valentia» per investir Pedro Sánchez president del Govern i assegurar així un Executiu del PSOE Unides Podem per als pròxims quatre anys. L’alcaldessa de Barcelona,Ada Colau, va receptar «serenitat, responsabilitat, intel·ligència i valentia política» tant als seus com als republicans per poder consolidar un Govern «de progrés». 

«La pregunta és clara i no és retòrica: ¿quina és l’alternativa? No hi ha alternativa», va etzibar Colau durant el consell nacional de Catalunya En Comú. Els morats van renovar la seva direcció i es van estrenar la mateixa alcaldessa al costat de la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, i la primera tinenta d’alcalde de Castelldefels, Candela López, com a noves coordinadores. Colau va aprofitar la seva intervenció en el conclave per avisar els independentistes dels riscos de «tornar enrere» o situar-se en «escenaris molt pitjors» amb l’auge de l’extrema dreta a Espanya i va afirmar que el nou Govern és més a prop que mai «després d’una dècada de retallades, confrontació i inestabilitat». 

En aquesta direcció, va advocar per inaugurar una etapa de diàleg per resoldre el «conflicte polític» a Catalunya, una vegada constatat que «la judicialització ha fracassat i no té més recorregut». Quant a la sentència d’inhabilitació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al president Quim Torra, i a la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europa sobre la immunitat del líder d’ERC,Oriol Junqueras, va dir que aquestes sentències evidencien «que l’estratègia de judicialització d’un conflicte polític no ajuda a resoldre res, sinó que, al contrari, ho complica». 

Albiach va afegir que la sentència del TJUE suposa «una bufetada al Tribunal Suprem» i, tot i que va lamentar la inhabilitació de Torra condemnat «per treure o posar una pancarta, que no deixa de ser un acte simbòlic», va dir que el cap de l’Executiu català «passarà a la història com el pitjor president de la Generalitat».

Pressupostos i eleccions

Albiach va situar com a prioritats sortir del bloqueig i obrir la perspectiva d’un govern progressista a Catalunya. Així, es va vanagloriar d’haver aconseguit un acord sobre ingressos per als pressupostos catalans i va justificar que s’han assegut a negociar els comptes per corresponsabilitat: «Fer oposició no és armar sidral, és controlar el Govern i fer polítiques per millorar la vida de la ciutadania», va afegir.

Notícies relacionades

Va celebrar que s’hagi consensuat una reforma fiscal i haver «arrossegat el Govern» a fer-la, i va opinar que aquesta reforma no és un caprici, sinó que és redistribució de la riquesa, justícia social i fer front a l’emergència climàtica, en les seves paraules. Segons ella, Catalunya necessita un desbloqueig econòmic i després un desbloqueig polític «amb unes eleccions que són imprescindibles a Catalunya», ja que considera que el Govern català està esgotat i ha fracassat en la consecució dels seus objectius.

També es va fixar en l’acord amb el PSOE perforjar un futur Govern a Espanya, i va remarcar que «és important un Govern de progrés a l’Estat» i que la seva formació és «la garantia del diàleg i de la política, de la radicalitat democràtica».