El TC adverteix al Parlament que «ha entrat en una inacceptable via de fet»

El Constitucional justifica així l'anul·lació de les resolucions a favor de la via unilateral i de reprovació del Rei

L'alt tribunal recorda que les seves advertències no atempten contra l'autonomia de la Cambra ni la separació de poders

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional  el171219131432

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional el171219131432 / TANIA TAPIA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional considera que «el Parlament desatén els seus reiterats pronunciaments i advertències i pretén tornar a cancel·lar de fet, al territori de Catalunya i per a tot el poble català, la vigència de la Constitució, de l’Estatut i de qualssevol regles de dret que no s’avinguessin o acomodessin al dictat de la seva voluntat nua». Aquesta actitud, afirma el TC, situa  la Cambra catalana «per complet al marge del dret» i «en una inacceptable via de fet».

És el que diuen les interlocutòries, el disposo de les quals es va avançar dimecres, que anul·len els primers preceptes de les resolucions sobre «Propostes per a la Catalunya real» i d’«Orientació política general del Govern», en què la Cambra catalana tornava a apostar pel dret d’autodeterminació.

Les resolucions, el ponent de les quals ha sigut el magistrat Andrés Olleroal qual la Generalitat ha recusat en els procediments pendents contra lleis catalanes, anul·len els articles que contravenen l’establert en la sentència que va anul·lar la declaració sobiranista del 2015 i interlocutòries posteriors.

Notícies relacionades

Per al tribunal de garanties, el Parlament era conscient que vulnerava l’ordre constitucional i estatutari, abans de procedir a debatre i votar en el ple del 25 de juliol i el 26 de setembre del 2019, respectivament, l’aprovació de les propostes finalment incorporades a les esmentades resolucions, perquè «aquests apartats i incisos desobeeixen i contradiuen frontalment el que va decidir el tribunal».

El Constitucional recorda que les advertències fins i tot penals que dirigeix al president del Parlament, Roger Torrent, a la Mesa i al Govern, «no són contràries a l’autonomia de la Cambra, per la qual cosa no pot considerar-se que comportin una usurpació de les atribucions dels òrgans competents, ni que siguin contràries al principi de separació de poders ni que atemptin a la inviolabilitat dels parlamentaris».