SONDEIG DE LA GENERALITAT

Enquesta CEO: els independentistes podrien arribar a 80 escons al Parlament i Cs en podria perdre 20

ERC guanyaria les eleccions i podria governar amb JxCat sense dependre de la CUP

ceo-diciembre-2019

ceo-diciembre-2019

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Tot i que pel que fa al recolzament social el ‘sí’ a la independència segueix per sota del ‘no’, en uneseleccions al Parlamentles forces secessionistes podrien sortir molt reforçades després de lasentència del procési totes les seves conseqüències. Segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, la suma d’ERC, JxCat i la CUP, que ara és de 70 escons, podria créixer fins a 10 diputats més. Els republicans guanyarien els comicis autonòmics i, de fet, podrien continuar governant amb els neoconvergents sense dependre dels anticapitalistes. L’altra cara de la moneda ésCiutadans, que, seguint la línia de les últimes eleccions generals, podria perdre fins a 20 representants a la Cambra catalana.

El sondeig de la Generalitat dona la victòria aERCamb 38-39 escons (ara en té 32), seguida deJxCat, que no obstant retrocediria fins als 29-31 diputats (avui en té 34). ElPSCes mantindria en tercera posició amb 24-25 parlamentaris (ara en té 17) i després apareixeriaCs, que de guanyar les eleccions el 2017 amb 36 representants cauria fins a la quarta plaça i es quedaria amb 14-16 escons. Catalunya en Comú-Podem obtindria 11-13 escons (avui en té 8) i la CUP passaria de 4 a 9-10 diputats. El PPC se situaria en 4-5 parlamentaris (ara en té 4) i l’extrema dreta de Vox podria irrompre al Parlament amb 0-2 representants.

Amb aquests resultats, la suma independentista podria elevar-se fins als80 escons, tot i que ERC també tindria altres fórmules possibles per tirar endavant el Govern, com el tripartit d’esquerres amb el PSC i els comuns.

La mateixa foto al Congrés

Pel que fa al Congrés, si s’arribessin a unes terceres eleccions, la fotografia en escons a Catalunya seria pràcticament la mateixa que el passat 10 de novembre: Esquerra recuperaria un diputat i arribaria als 14; el PSC en perdria un i es quedaria amb 12 i el PP en guanyaria 1 més.

Notícies relacionades

El pacte entre el PSOE i Podem per formar un Govern d’esquerres a Espanya després d’aquestes eleccions també ha figurat a l’enquesta, realitzada després de l’anunci de l’acord entre les dues formacions. Els votants d’ERC aproven l’aliança amb un 5,58, mentre que els de JxCat i la CUP la suspenen, amb un 4,87 i un 4,70, respectivament. L’entesa rep una nota més alta entre els votants d’En Comú Podem, que la valoren amb un 7,59.

Respecte als líders polítics catalans, només aproven el president d’ERC, Oriol Junqueras, i el cap de llista dels comuns al Congrés, Jaume Asens, mentre que l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu predecessor, Carles Puigdemont, suspenen amb un 3,95 i un 4,26, respectivament.

Temes:

Enquestes