SONDEIG DE LA GENERALITAT

Enquesta CEO: el 'no' a la independència es manté davant del 'sí' després de la sentència del procés

El 47,9% dels catalans rebutgen la secessió i el 43,7% la recolzen

51446995 60

51446995 60 / PAU BARRENA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico

La sentència del procés i totes les seves seqüeles polítiques han donat aire a l’independentisme després de diversos mesos d’estancament. L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, elaborat després de les eleccions generals del 10 de novembre i, per tant, també després de la resolució del Suprem i els disturbis dels dies posteriors, reflecteix una lleu recuperació del ‘sí’ a la independència, tot i que el ‘no’ manté un avantatge de quatre punts. El 43,7% dels catalans recolzaria la secessió en un hipotètic referèndum d’autodeterminació, mentre que el 47,8% la rebutjaria.

El treball de camp de l’enquesta es va efectuar, a partir de 1.500 entrevistes, entre el 14 de novembre i el 5 de desembre, per la qual cosa recollirà només en part l’impacte de les negociacions obertes entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. En canvi, no inclourà les conseqüències de les dues sentències judicials conegudes dijous: la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la sentència europea que avala la immunitat com a eurodiputat d’Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

Tot i que l’últim baròmetre del CEO es va difondre el juliol, l’organisme ha donat a conèixer cada mes des del setembre un sondeig transversal en què incloïa dades d’intenció de vot i de recolzament a la independència. Així, el novembre, una enquesta del Governreflectia que el ‘sí’ a la secessió en un hipotètic referèndum havia retrocedit fins a la seva cota més baixa des de l’1-O del 2017. El 48,8% dels catalans rebutjaven la ruptura amb Espanya i el 41,9% la recolzaven, en un estudi efectuat abans de la sentència del procés.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, va assegurar en la presentació de l’estudi que les posicions sobre la independència en l’electorat català es troben en un «empat gairebé permanent» i que els marges d’error de l’enquesta indiquen «que les opcions estan gairebé empatades des de fa bastants mesos».

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO