EL LABERINT CATALÀ

Torra anuncia una reunió independentista per accelerar cap a l'autodeterminació

Els consellers d'Esquerra desconeixien també aquests plans del president

ERC treu pit de la pujada d'impostos pactada amb els comuns, criticada per JxCat

zentauroepp51425238 grafcat9084  barcelona  18 12 2019   el presidente de la gen191218134223

zentauroepp51425238 grafcat9084 barcelona 18 12 2019 el presidente de la gen191218134223 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Mentre ERC i el PSOE avancen cap a un possible acord d’investidura  a Madrid, el president de la Generalitat, Quim Torra, prem l’accelerador sobiranista cap a l’exercici de l’autodeterminació  i fins i tot cap a la constitució catalana. En resposta a la intervenció de laCUPen la sessió de control delParlament, que el va acusar de mantenir l’autonomisme, Torra va anunciar una nova reunió de partits i entitats independentistes després de les festes nadalenques per traçar l’anomenat full de ruta cap a l’autodeterminació.

Torra, en aquest sentit, va fer seva una resolució de la CUP en la qual s’aposta per un «acord nacional» per exercir l’autodeterminació en el termini «més breu possible», aconseguir la llibertat delspresos independentistes i l’exercici dels drets civils i polítics. «Em reuniré amb tots els grups i entitats per saber si és possible que aquest acord nacional ens permeti traçar un horitzó clar per exercir aquest dret a l’autodeterminació, és l’encàrrec del Parlament al Govern», ha afirmat. També ha apuntat a la tasca de confecció d’un projecte de Constitució catalana en els pròxims mesos fruit de la plataforma per al debat sobre el procés constituent.

Aquests plans eren desconeguts pels consellers d’ERC en el Govern, i no van ser comentats per Torra en la reunió d’aquest dimarts del Consell Executiu, segons fonts republicanes. Es reprodueix així, a petita escala, la situació de perplexitat interna generada a ERC i al si del Govern quan Torra va anunciar, en el ple de resposta a lasentència del procés, la seva intenció de tornar a exercir l’autodeterminació en aquesta legislatura, sense anunciar prèviament les seves intencions al Consell Executiu.

Pressupostos, ERC davant JxCat

Notícies relacionades

D’altra banda, en les preguntes als consellers, ERC i el vicepresident del Govern, el republicà Pere Aragonès, van aprofitar per enaltir el pacte sobre impostos amb els comuns comuns, en relació amb la pujada de l’IRPF  a les rendes més altes o la recuperació de l’impost de successions. ERC va treure pit així davant les crítiques deJunts per Catalunyaa la qüestió relativa a l’IRPF i successions.

En la pregunta a Torra, Sergi Sabrià, d’ERC, va advertir: «90.000 euros no són classe mitjana, anar escàs és una altra cosa; podrem recaptar més i oferir més a qui més ho necessita». Torra va beneir la pujada d’impostos i en tot cas va puntualitzar a ERC que  el pressupost «no és de Junts per Catalunya o d’Esquerra, ha de ser de país». En la pregunta posterior, JxCat es va queixar queCatalunyasigui la comunitat que paga més impostos.