PARLAMENT ACTIU

El Senat constituirà la Diputació Permanent el 8 de gener i totes les Comissions al llarg del mateix mes

La Cambra alta ha buscat «la màxima rapidesa» per posar-se en marxa tot i que es retardi la investidura i la formació de Govern

senado

senado / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La portaveu de la Mesa del Senat i senadora del PSOE, Cristina Narbona, ha anunciat que la Diputació Permanent de la Cambra alta es constituirà el 8 de gener i seguidament, durant el mateix mes, totes les Comissions per posar en «funcionament» la institució, tot i que es retardi la investidura i la formació de Govern.

Després de la reunió de la Mesa del Senat, Narbona ha explicat que l’activitat de la Cambra Alta començarà a principis de l’any 2020, «en el primer dia hàbil després de la pausa nadalenca» amb la formació de la Diputació Permanent que estarà composta per 35 senadors, més la presidenta del Senat, Pilar Llop, tot i que no tindrà dret de vot per no haver sigut elegida per la mateixa Diputació Permanent, sinó que hi serà present perquè ho estableix la Constitució Espanyola.

Així, el repartiment de membres depèn del pes proporcional dels grups parlamentaris al Senat durant la nova legislatura. Per tant, el PSOE comptarà amb 15 senadors a la Diputació Permanent, el Partit Popular amb 13EH Bildu-ERC amb dos i un per als grups restants. Una decisió amb la qual «no hi ha hagut discussió» a la Mesa del Senat i «s’ha aprovat amb unanimitat», segons ha assenyalat Narbona.

Vuit grups parlamentaris

La senadora socialista també ha explicat que els vuit grups parlamentaris –després que aquest dimarts s’hagi constituït el grup Mixt que era l’únic que faltava per registrar-se– tenen fins al 3 de gener, a les 12 del migdia, per presentar les seves propostes de candidats per a la Diputació Permanent.

Amb aquesta decisió d’establir el calendari d’activitats de la Cambra alta en menys d’un mes, Narbona ha assegurat que el Senat ha volgut donar-se «la màxima rapidesa» per posar en marxa les «eines més importants per al seu funcionament durant el període extraordinari de sessions», que serà, previsiblement, només el mes de gener fins que es formi Govern.

La portaveu de la Mesa ha celebrat, a més, que en la reunió s’ha conegut «la voluntat» del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, de voler celebrar, en el Senat, la Conferència de presidents «de manera anual». «Al llarg de la història recent, s’han reunit en poques ocasions i considerem que és una eina molt important perquè aquesta Cambra sigui un lloc de diàleg i un lloc de combat de qualsevol tensió territorial», ha afegit.

Repartiment de despatxos

Finalment, Narbona també ha destacat que a la Mesa s’ha començat a acordar la distribució dels despatxos per als senadors, un altre pas més que s’ha de fer perquè la Cambra alta «tingui un funcionament absolutament normal passat Nadal».

Preguntada per si el Senat estudiarà les mesures que ha adoptat el Congrés perquè els senadors també puguin tenir una conciliació familiar, Narbona ha recordat que al Senat «ja hi ha decisions preses que van en la direcció d’afavorir la conciliació».

Notícies relacionades

Entre les quals, ha destacat que existeix els límits d’horari quant al registre de preguntes i interpel·lacions, que ajuden a poder compaginar el temps del senador en concret entre la seva feina i la seva vida familiar.

No obstant, ha assegurat que, «sens dubte», s’estudiaran més possibles mesures que es puguin implantar al llarg de la legislatura, «a més de les del Congrés», perquè «segur que n’hi ha» per poder «avançar» en la conciliació familiar dels senadors.

Temes:

Senat