El PSOE constata el 'no' del PP i demana «paciència» amb ERC

Sánchez certifica que l'única via cap a la investidura són els republicans, després de veure Casado i Arrimadas

Els socialistes defensen el camí de l'«entesa i el diàleg» a Catalunya

undefined51344069 spanish prime minister pedro sanchez arrives for an eu summi191216114326

undefined51344069 spanish prime minister pedro sanchez arrives for an eu summi191216114326 / Francisco Seco

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

Pedro Sánchez no esperava res de les reunions d’aquest dilluns amb Pablo Casado i Inés Arrimadas, i això, tot i que sembli paradoxal, era el que buscava el president en funcions. Plasmar que amb el PP i amb Cs el camí està encegat, perquè tots dos es neguen a facilitar la seva investidura i el seu projecte de coalició amb Unides Podem, per la qual cosa l’única via, per molts dubtes, vertigen i crítiques que susciti dins i fora del PSOE, passa per ERCERC,l’abstenció  de la qual resulta imprescindible.

«Les previsions són arribar a un acord amb ERC que no només faciliti el desbloqueig, sinó que també doni estabilitat», ha explicat al Congrés la portaveu socialista, Adriana Lastra, encarregada de donar compte de les trobades de Sánchez. A diferència de Casado i Arrimadas, el secretari general del PSOE, que després de les eleccions limita al màxim les seves explicacions i compareixences, ha optat per no comparèixer. 

Els socialistes es disposen, així, a continuar amb la via de l’abstenció dels republicans, però a través de contactes summament discrets, dins d’una negociació en la qual opten per no donar cap detall. Fonts del partit han confirmat que els contactes amb els republicans són constants i que estan intercanviant documents. A més d’aquestes converses, telefòniques majoritàriament, el PSOE inclourà ERC en la ronda de reunions amb els partits que celebrarà aquesta setmana. A diferència de les anteriors trobades, només preveu una cita amb el portaveu, Gabriel Rufián, i no amb tot l’equip negociador. 

Lastra ha demanat «paciència», garantint que l’acord, «si arriba», serà «constitucional» i es farà «públic». La portaveu ha evitat pronunciar qualsevol paraula que pogués interpretar-se com una pressió al partit d’Oriol Junqueras, molt sensible a aquest tipus de missatges, i ha deixat clar que no hi ha cap data prevista per a la investidura. Degut, entre altres coses, al fet que ERC no té cap pressa. «No ens posem límits temporals», ha dit Lastra, que ha defensat, amb referència als aspectes territorials que estan negociant amb els republicans, com una taula de negociació entre el futur Govern i la Generalitat, que el PSOE sempre actuarà «per la via del diàleg i l’entesa». 

Breus trobades

Durant les seves cites amb Casado i Arrimadas, totes dues bastant breus (la primera ha durat tres quarts d’hora i la segona poc més d’una hora), Sánchez ha reclamat al PP l’abstenció i a Cs, el recolzament a la coalició amb Pablo Iglesias. No ha tingut cap èxit, una cosa gens sorprenent, ateses les conegudes posicions dels conservadors i els taronges.

Notícies relacionades

«Un partit que es proclama constitucionalista ha de facilitar que es compleixi la lletra i l’esperit de la Constitució. Si [a Casado] el preocupa la influència que pugui tenir ERC, pot impedir-ho amb la seva abstenció», ha assenyalat Lastra, recordant que el PSOE, després d’un traumàtic procés intern que va acabar momentàniament amb el lideratge de Sánchez, ja va fer aquest pas el 2016, i que després va exercir l’oposició, fins al punt que va acabar presentant una moció de censura per fer foraMariano Rajoy de la Moncloa. «Si la situació és tan traumàtica com diu el PP, no s’entén la seva actitud. Tret que el seu objectiu sigui mantenir el bloqueig de manera indefinida», ha argumentat la portaveu. 

A Arrimadas, que només compta amb 10 diputats després de la patacada del 10 de novembre, que va provocar la dimissió d’Albert Rivera, Sánchez, en canvi, li ha demanat el seu suport. «Si el problema d’Arrimadas és el programa, ¿quin dels 10 punts del preacord amb Podem és incompatible amb els seus principis?», s’ha preguntat Lastra.