CRÍTIQUES INDEPENDENTISTES

Forcadell: «S'ha demostrat que l'estratègia no era la guanyadora»

L'expresidenta del Parlament descarta un referèndum a curt termini perquè no hi ha «unanimitat» en l'independentisme

Considera que van menystenir l'Estat i que van fer «una mala lectura de la realitat»

zentauroepp47137803 190226163113

zentauroepp47137803 190226163113

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha admès que l’estratègia que l’independentisme ha seguit fins ara «s’ha demostrat que no era la guanyadora». Forcadell, actualment a la presó, ha reconegut que van menystenir «l’Estat i que van fer «una mala lectura de la realitat», en una entrevista que publica el diari ‘Ara’.

Quant al full de ruta actual, l’expresidenta secunda l’estratègia d’ERC, que qualifica de «guanyadora», i ha posat en relleu que han adaptat el camí a seguir a les circumstàncies per aconseguir la independència, que ha remarcat que és «l’objectiu que han defensat sempre».

D’altra banda, ha descartat la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació en aquesta legislatura, com defensa el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè no veu «unanimitat» en l’independentisme per fer-ho «a curt termini». 

«Soc a la presó perquè vaig ser presidenta de l’ANC»

L’expresidenta ha assegurat que si se l’ha condemnat i és a la presó és perquè va ser presidenta de l’ANC i ha insistit que, si no, ara mateix seria al Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) amb la resta de membres de la Mesa. En aquest sentit, ha explicat que en el seu moment no va tenir «prou informació» per seguir algunes decisions. «És evident que no es van fer bé les coses perquè, si no, no seríem a la presó ni a l’exili. Ho podríem fer millor? Sí, ara sabem coses que llavors jo no sabia», ha afirmat.

Un dels exemples que ha posat és la declaració en el judici de l’1-O de l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, quan va dir que estava disposat a detenir l’expresident Carles Puigdemont. «Sort que estava asseguda», diu a l’entrevista.

Sobre els presos i els fugits

A la pregunta sobre si els presos i els fugits han de continuar liderant l’independentisme, Forcadell ha demanat que es prenguin les decisions «des de la llibertat». «La presó ens afecta emocionalment i les decisions polítiques cal prendre-les racionalment», ha afirmat, tot i que ha matisat que els presos i fugits tenen «un lideratge ètic i moral» que «han de seguir exercint».

Notícies relacionades

Forcadell ha reconegut que és «un ‘déjà vu’» el que s’està vivint en el Parlament de Catalunya, amb el veto per part del Tribunal Constitucional per debatre sobre autodeterminació o monarquia. «Passa el mateix que a la legislatura anterior: la Mesa defensa la sobirania del Parlament, la llibertat ideològica i la llibertat d’expressió, que es pugui parlar, de tot, i el TC vol convertir la Mesa en un òrgan censor que decideixi de què es pot parlar i de què no», ha dit.

Amnistia o indult

A més, i en relació amb la possibilitat d’una llei d’amnistia o d’un indult per als presos, Forcadell ha considerat que «no és factible». En relació amb la possibilitat de recórrer la decisió de les juntes penitenciàries, que la classifica en el segon grau a la presó, Forcadell ha avançat que encara no ha pogut parlar amb la seva advocada i desconeix si ho faran. Tot i així, sí que ha assegurat que el que vol és trobar «la manera més ràpida de sortir». «Qualsevol manera és bona per sortir i jo vull el mateix tractament que la resta de presos», afirma.