EL VEREDICTE DE L'1-O

Sentència del procés: Forcadell va facilitar «la creació d'una legalitat paral·lela»

El Suprem reconeix que la declaració unilateral d'independència va ser «simbòlica i ineficaç»

zentauroepp40684618 carme forcadell presidenta del parlament de catalunya  foto 190116094938

zentauroepp40684618 carme forcadell presidenta del parlament de catalunya foto 190116094938 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ElTribunal Supremconsidera queCarme Forcadell«va fer possible, des de la seva privilegiada posició de presidenta del Parlament,la creació d’una legalitat paral·lela mancada de validesa», que va servir «de recolzament a l’estratègia independentista», permetent entrar en el debat parlamentari la discussió i votació de les lleis de desconnexió. 

Segons els magistrats, les resolucions que suspenien immediatament aquestes iniciatives «van ser «altivament desateses» per Forcadell, qui, «una vegada i una altra, va desatendre els requeriments rebuts» per part del Tribunal Constitucional (TC), però també del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona. «Va arribar a entorpir greument l’acompliment de l’autoritat pública que es residencia en els tribunals de justícia, els mandats dels quals van ser clarament burlats», sustenta la resolució, en la qual s’exposa una condemna d’11 anys i mig de presó i el mateix període d’inhabilitació per un delicte de sedició. 

El tribunal justifica la condemna argumentant que va tenir un paper «decisiu en la direcció d’un procés de creació normativa» que, malgrat la seva «més que evident insuficiència jurídica», va servir d’«il·lusòria referència per a una ciutadania que seria mobilitzada com a instrument de pressió al Govern».

La sentència també atribueix a l’expresidenta de la Cambra catalana haver «animat, organitzat i protagonitzat actuacions multitudinàries que van entorpir la tasca judicial», unes mobilitzacions que «van generar importants enfrontaments entre els ciutadans i els membres dels cossos i forces de Seguretat de l’Estat» sota la consigna «en defensa de les nostres institucions». En aquesta direcció, els jutges entenen que «va desbordar els contorns de la posició institucional que tenia» donant recolzament al Govern i a l’ANC i Òmnium Cultural.

Una DUI «ineficaç» 

Segons el TS, la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) «no va arribar a tenir cap concreció pràctica» perquè el 27 d’octubre el ple del Senat va activar l’article 155. Els jutges admeten que va ser una declaració «simbòlica i ineficaç» i afirmen que Forcadell no només no la va frenar, sinó que la va impulsar «de forma activa».

Notícies relacionades

Durant el transcurs del judici del procés, acusacions i defenses van diferir totalment sobre la validesa jurídica de la DUI. La fiscalia va defensar que sí que la tenia i que els líders independentistes van declarar la secessió de forma efectiva. D’altra banda, els advocats defensors es van esforçar a acreditar que no, perquè figurava en un preàmbul que no es va votar i no es va publicar en el DOGC. 

La defensa de Forcadell va afirmar que la Presidència del Parlament no podia evitar la votació de les lleis argumentant que la Mesa només pot no admetre a tràmit una proposta per defectes de forma, tot i que contravinguessin les advertències del TC. Forcadell, a través de les xarxes socials, va criticar la decisió del TS: «La injustícia s’ha consumat. El lliure debat parlamentari no és delicte, és un dret exercir-lo i un deure defensar-lo. No ens cansarem de dir-ho allà on faci falta. Avui la democràcia viu un dia fosc, però ni en moment així el derrotisme ens ha de vèncer. ¡Tirarem endavant!», va comentar.