Entrevista

Forcadell: «No vam tenir empatia amb la gent que no és independentista»

L'expresidenta del Parlament demana «calma i reflexió» i que els presos no estiguin al centre del debat

«Vaig plorar al veure la violència al carrer, no amb la sentència», reconeix

GRAF5775 MADRID, 12/02/2019.- La exconsejera de Trabajo, Dolor Bassa (i); la expresidenta del Parlament, Carme Forcadell (c), y el presidente de Òmnium Cultural, Jordi Cuixart (d), junto al resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/Emilio Naranjo ***POOL***

GRAF5775 MADRID, 12/02/2019.- La exconsejera de Trabajo, Dolor Bassa (i); la expresidenta del Parlament, Carme Forcadell (c), y el presidente de Òmnium Cultural, Jordi Cuixart (d), junto al resto de los líderes independentistas acusados por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independencia de Cataluña (DUI), en el banquillo del Tribunal Supremo al inicio del juicio del procés. EFE/Emilio Naranjo ***POOL*** / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet autocrítica aquest dilluns, una setmana després d’haver sigut condemnada a 11 anys i 6 mesos de presó pel Tribunal Suprem. «S’ha de fer una lectura realista del que va passar. Potser en vam fer una lectura precipitada. S’aprèn dels errors més que dels èxits. Si llavors haguéssim fet una bona lectura no ens hauríem posat mai un calendari. El més important no és el calendari», va afirmar Forcadell en una entrevista a Catalunya Ràdio des de la presó de Mas d’Enric.

En la mateixa línia, l’expresidenta de la Cambra catalana ha reconegut que es van equivocar en el tracte als no independentistes: «Novam tenir empatia amb la gent que no és independentista i que potser no es va sentir tractada justament. Hi ha molta gent que no és independentista que defensa les llibertats i els drets fonamentals a qui si els fas triar entre Espanya i Catalunya, trien Espanya»

Així mateix, Forcadell explica en l’entrevista que ha plorat al veure les imatges de «violència al carrer» dels últims dies, però que, en canvi, no ho va fer quan va conèixer la condemna d’11 anys i 6 mesos de presó del Tribunal Suprem. «S’han de condemnar enèrgicament, immediatament, sense pal·liatius», ha afegit. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què Forcadell fa una crida a la calma i fer una «reflexió profunda» malgrat la duresa de la sentència. [Seguiu aquí les últimes notícies en directe després de la sentència]

En aquest sentit, defensa que els presos no poden estar al centre i que «s’ha de mirar pel bé del país». Quant a la sentència, Forcadell lamenta que el judici no hagi servit de res.

«No em reconec en els cotxes cremats. Mai de la vida té justificació. Mai. La història ha triomfat amb moviments pacífics, de desobediència civil pacífica, més que amb moviments violents. La no-violència no és només per convicció, que també, i sempre, sinó per eficàcia», ha defensat Forcadell.

Moment de reflexionar

Davant de la situació actual, l’expresidenta del Parlament crida a fer una «reflexió profunda» i dissenyar el futur. «Si no ens calmem, aquesta lectura no la podem fer i hem de seguir endavant», ha avisat. Forcadell creu que els líders independentistes empresonats no poden estar al centre ni ser moneda de canvi. I ara, diu, és moment de pensar racionalment perquè «les emocions no deixen raonar bé».

Notícies relacionades

Quant a l’ANC, l’expresidenta de l’entitat creu que ha de tornar als seus orígens i no ha de fer política ni convertir-se en un partit polític. Segons Forcadell, ha de tornar a ser un «espai on confluïen persones d’idees absolutament diverses que compartien la defensa del dret d’autodeterminació, d’una manera unitària, en un moment en què es demanava unitat als partits».

Forcadell relata un moment en què els funcionaris del Tribunal Suprem li van comunicar la condemna i explica que ella va preguntar primer si li havien caigut 10 anys de presó perquè considerava que era la xifra «més dura i el pitjor escenari». Està convençuda que l’han condemnat no per ser presidenta del Parlament sinó per ser presidenta de l’ANC i haver organitzat les manifestacions independentistes massives dels anys 2012, 2013 i 2014.