Les acusacions s'oposaran a les fiances dels CDR presos

Argumenten que en les organitzacions terroristes tots són responsables dels atemptats potencials

El jutge torna a decretar presó per al CDR pres que encara estava pendent

zentauroepp50784871 pol cdr191107130001

zentauroepp50784871 pol cdr191107130001

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Les acusacions que representen diferents col·lectius de víctimes del terrorisme, sota la direcció lletrada de la qual representa les catalanes, s’oposaran a la imposició de fiances alsmembres dels CDR a presó sota la imputació de delictes terrorisme, conspiració per cometre estralls i tinença i fabricació d’explosius, van informar fonts de l’acusació. Mentre es resolen els recursos en què s’ha produït el canvi de criteri fiscal, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha decretat presó per al detingut al setembre a qui la Sala Penal va anul·lar aquest dijous la mesura.

Segons la seva opinió, tots els detinguts al setembre formaven part d’una organització terrorista en la qual es reparteixen funcions, per la qual cosa és irrellevant l’argument de la fiscalia de mostrar-se favorable a la imposició de fiances de 9.000 euros per als tres que no havien tingut accés a les substàncies susceptibles de transformar-se en explosius. Es tracta de Xavier Buigas, Eduard Garzón i Xavier Guillem Duch, a qui, malgrat estar inclòs entre aquells per als quals la fiscalia preveu mesures més benèvoles que la presó, es considera màxim responsable de la presumpta cèl·lula terrorista a la qual ells mateixos anomenaven Equip de Resposta Tàctica (ERT).

No obstant, fonts de l’acusació s’emparen als informes de la intel·ligència de la Guàrdia Civil que afirmen que el material estava preparat per cometre un atemptat, que es va frustrar per les detencions. 

Vista breu

De moment, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha tornat a decretar presó per a Germinal Tomás Abueso, la presó del qual va ser anul·lada aquest dijous per la Sala Penal de l’Audiència Nacional. La seva defensa havia argumentat que hi ha altres detinguts al setembre que ni tan sols han comparegut davant del jutge i que s’han vulnerat els seus drets fonamentals, per la qual cosa hauria de quedar lliure.

Per la seva banda, tant la fiscalia com les acusacions van coincidir a demanar que ha de tornar a decretar-se la presó, com ja va fer el jutge el 26 de setembre per pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. El seu recurs va entrar més tard que el d’ells, per la qual cosa no es va veure en una vista d’apel·lació fins ahir. Com que a ell se’l situa en l’anomenat «nucli productor» dels explosius dels ERT junt ambJordi Ros i Alexis Codina, la fiscalia i l’acusació popular van defensar davant del jutge que continuï pres.

Notícies relacionades

En la seva interlocutòria, García-Castellón defensa la presó pel risc de fuga davant de la gravetat de les penes dels delictes que se li atribueixen, la possibilitat de destrucció de proves i la reiteració delictiva en cas de ser posat en llibertat.

El magistrat explica que ha quedat indiciàriament acreditada la intervenció material i directa de l’investigat en actes que apunten a la fabricació d’explosius, havent sigut detectat en llocs on s’han trobat vestigis de l’esmentada fabricació. Afegeix que ha sigut reconegut com a element integrat al grup que es dedicava a adquirir els components necessaris per a l’esmentada fabricació, a la qual cosa es pot afegir la nota manuscrita i documentació que apunta a possibles objectius de les seves futures accions, com instal·lacions públiques o torres elèctriques.