EL TAULER CATALÀ

La negociació amb Sánchez aviva el xoc JxCat-ERC

JxCat carrega contra la trucada de Sánchez a Torra i es manté en el no

ERC es fa el desentès davant la pressió i avança la definició de l'acord

torra2

torra2

1
Es llegeix en minuts
Xabier Barrena / Fidel Masreal

Junts per Catalunya va desplegar ahir una indissimulada estratègia per minar les condicions que ERC afirma estar arrencant aPedro Sánchez de cara a la investidura del candidat socialista. La postconvergència es manté en un no rotund al líder socialista i no només això, sinó que considera que Esquerra ha venut molt barates les seves condicions al dirigent del PSOE. En concret, la trucada que Pedro Sánchez farà al president Torra i que s’emmarcarà en una ronda de contactes amb tots els presidents autònims. ERC, per la seva banda, es fa el desentès i recorda que aquesta pressió no aconseguirà cap efecte.

La imatge més significativa d’aquesta confrontació latent és la següent: gairebé al mateix temps que el president Torra filtrava el seu malestar amb el gest telefònic de Sánchez (qualificant-lo de gest buit i exigint una proposta de l’Estat per donar cabuda a l’autodeterminació), el seu número dos, Pere Aragonès, anunciava un principi d’acord amb els comuns respecte a la política fiscal en el marc del projecte de pressupostos per al 2020.

La consellera Budó va atendre els mitjans de comunicació al Parlament no per felicitar-se d’aquest avenç pressupostari, sinó per posar veu al malestar del president.

La negociació

Notícies relacionades

Segons fonts de la negociació PSOE-ERC, la promesa dels socialistes s’ha circumscrit als contactes telefònics amb Torra. Per a això, els republicans han desenvolupat una mena d’envoltant. Després d’haver batallat pel reconeixement de l’existència d’un conflicte polític, es va passar a la necessitat de crear una taula entre governs. I d’allà al reconeixement «institucional mutu», segons resa l’últim comunicat. Aquesta successió no deixava cap altra opció que la de la trucada entre presidents. Una cosa que els socialistes, d’altra banda, ja descomptaven. Una cosa és mantenir un contacte i, l’altra, que la investidura depengui de Torra i no d’ERC. Els republicans van alleugerir ahir una nova pressió procedent dels sectors més hiperventilats i postconvergents, que els van criticar per un presumpte intent de deixar de banda el president català.

Però JxCat continua decidit a rebutjar la investidura i a retreure a ERC la seva possible abstenció. Els postconvergents reclamen una proposta de l’Estat i que es compleixin «els drets humans». La batalla entre sobiranistes continua viva.