Sánchez trucarà a Torra abans de la investidura

El líder socialista accepta l'encàrrec del Rei, però evita fixar la data del seu intent de reelecció per no arriscar el pacte amb ERC

El president en funcions convocarà Casado i Arrimadas a dues reunions al Congrés dilluns

sanchez / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez es prepara per a la seva tercera sessió d’investidura, encara sense data, encara sense els recolzaments lligats, però enfundat en un optimisme del qual no dona detalls per tal de protegir una negociació amb ERC que es prolonga més del que pretenia quan va firmar el seu acord de coalició amb Pablo Iglesias. En un moment crucial de les converses amb els republicans i després de ser designat candidat pel Rei, el líder socialista va anunciar aquest dimecres que conversarà amb Quim Torra. Emmarca aquest contacte en una ronda de trucades que farà a tots els mandataris autonòmics, però el mer gest en un context tan delicat és un símbol, ja que Sánchez no ha contestat als múltiples intents que ha fet el president per parlar amb ell des de la sentència del procés, el 14 d’octubre.

Si aquesta conversa contribueix a relaxar la pressió de JxCat sobre els d’Oriol Junqueras i aplana el camí cap a la investidura, s’ha de veure. Del fons de les negociacions, no en va donar cap detall. 

És la tercera vegada que el Rei designa Sánchez candidat i, a diferència de les anteriors, el líder socialista no se sotmetrà a la votació al Congrés fins que no tingui garantits tots els suports. 

El líder socialista va dir que acceptava l’encàrrec amb «honor, responsabilitat i una enorme gratitud», però sense concrecions sobre per on avancen les converses amb els republicans ni tampoc sobre el calendari. Ningú a la Moncloa vol reviure l’agonia d’haver fixat una data per endavant ni la frustració d’un nou fracàs. Si Sánchez és reelegit, posarà fi a nou mesos d’un Executiu en funcions, formalitzarà la primera coalició estatal de la història i haurà de governar en l’arena política d’un país que sembla un altre, amb la ultradreta en la cresta de l’onada i l’independentisme en el seu dilema. 

Després d’hora i mitja d’audiència amb Felip VI, l’última d’una ronda de contactes amb 18 partits en la qual va quedar constatada l’absència d’alternatives a la formació de Govern, Sánchez va comparèixer a la Moncloa. Va anunciar que convocarà dilluns el president del PP, Pablo Casado, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, al Congrés. El socialista és plenament conscient de la impossibilitat d’un Govern amb ells, però les cites li serveixen tant per teixir complicitats mínimes per poder abordar al llarg de la legislatura assumptes que requeriran aquests recolzaments com per, alhora, permetre-li constatar, de nou, que no pot donar-se el «govern constitucionalista» que demana Arrimadas.

Amb Vox i Bildu

Sánchez va ser clar. Es manté ferm en la intenció d’armar un executiu de coalició amb Unides Podem ancorat en els valors «progressistes». Sánchez també va explicar que ha encomanat a la seva portaveu parlamentària, Adriana Lastra, que mantingui reunions amb els representants de tots els partits al Congrés, cosa que inclou Vox i Bildu, les dues formacions que fins ara el PSOE mantenia fora dels seus contactes.

Notícies relacionades

Finalment, la clau. «A partir de la pròxima setmana trucaré a tots els presidents autonòmics [...] per compartir amb tots el desig, que crec que és el de la majoria de ciutadans, de poder comptar amb un Govern que posi sobre la taula propostes i solucions», va anunciar. Entre les línies, sense ser esmentat, hi ha Torra i la incògnita de quant pot remar aquesta trucada en favor de la investidura. 

Que el pacte amb els independentistes no està llest ho va deixar clar Sánchez. Conscients que ERC es va prendre malament que, la setmana passada, va donar per feta l’entesa, aquesta vegada es va expressar amb les cotilles de la prudència. «Hi ha moltes forces polítiques, entre les quals ERC, que estan disposades a facilitar, si s’arriba a un acord. Vull, a més, parlar-ho en condicional», va matisar, i va agrair «l’actitud» dels republicans. «Estem avançant però [les negociacions] han de ser discretes si volem que culminin amb èxit». Des de la cautela, també Iglesias va demanar «respectar els temps», informa Miguel Ángel Rodríguez.