Arrimadas i Casado es demanen l'un a l'altre frenar ERC

El líder del PP diu que si Sánchez fracassa «ha de deixar pas»

undefined51328358 el rey felipe vi recibe en audiencia al presidente del parti191211193948 / Casa de S M el Rey

undefined51328358 el rey felipe vi recibe en audiencia al presidente del parti191211193948
undefined51327844 spain s king felipe vi  r  welcomes far right party vox s le191211182634

/

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Casado, president del PP, i Inés Arrimadas, portaveu de Ciutadans al Congrés, van començar aquest dimecres a assenyalar-se mútuament com a responsable que ERC pugui tenir influència en el Govern central, si finalment ajuda Pedro Sánchez en la seva investidura amb l’abstenció dels seus 13 diputats. Per a tots dos, les negociacions entre socialistes i republicans estan superant les línies vermelles de la Constitució i creuen que el contingut d’aquest eventual acord trencarà la igualtat entre els espanyols.

Cap vol emular Manuel Valls Barcelona, quan va preferir facilitar la continuïtat d’Ada Colau abans que permetre que governés el republicà Ernest Maragall. Segons Casado, el PP no pot col·laborar que Sánchez segueixi a la Moncloa perquè això li passaria factura i Espanya es quedaria «sense alternativa». De fet, el conservador va reclamar a Sánchez que, si no aconsegueix revalidar el seu càrrec, «ha de deixar pas» a un altre dirigent socialista amb un altre concepte d’Espanya. El seu portaveu al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, creu que la negociació amb ERC «és com si Felipe González hagués anat a Figueres a negociar amb Tejero».

Segons Arrimadas, el secretari general del PSOE té tancat ja un acord «amb populistes» i això li impedeix qualsevol acostament. Tant el PP (89 diputats) com Ciutadans (10) tenen a la seva mà fer president Sánchez sense la necessitat dels independentistes. Els taronges, tot i que només siguin una desena, haurien de votar ‘sí’ i sumar aquest suport a Podem i altres grups minoritaris. Les opcions dels populars són variades.

Notícies relacionades

En tot cas, la dirigent liberal continua insistint en la seva proposta d’arribar a un acord «constitucionalista» entre el PSOE, el PP, Navarra Suma i el seu partit (221 escons). Arrimadas, que va intentar parlar per telèfon aquest dimecres amb el cap de l’Executiu però no va tenir sort, l’hi podrà dir en persona dilluns. Després de rebre l’encàrrec del Rei, Sánchez va anunciar que convocarà Casado i Arrimadas a la Moncloa. 

Per la seva banda, el president de Vox, Santiago Abascal, va confirmar al Monarca el seu ‘no’ al candidat socialista i davant del cap de l’Estat va denunciar la «gravetat de la situació política» i l’«anormalitat institucional» que es viu per culpa del president en funcions.