DEBAT SOBRE LA LLENGUA

Jordi Pujol defensa que el català a l'escola és «irrenunciable»

L'expresident surt al pas de la proposta del PSC de «flexibilitzar» l'aplicació de la llei d'immersió lingüística

GRAF5611. BARCELONA, 05/10/2019.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (d), conversa con el expresident, Jordi Pujol, durante una plegaria en solidaridad con los encausados del 1-O, este sábado en la Basílica de Montserrat. EFE/Susanna Sáez

GRAF5611. BARCELONA, 05/10/2019.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra (d), conversa con el expresident, Jordi Pujol, durante una plegaria en solidaridad con los encausados del 1-O, este sábado en la Basílica de Montserrat. EFE/Susanna Sáez / Susanna Sáez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha intervingut en el recent debat obert arran de la proposta del PSC de «flexibilitzar» que no canviar la llei d’immersió lingüística. Pujol ha defensat que el tema de la llengua i en particular el català a l’escola és una qüestió nuclear i «irrenunciable». 

En un article titulat en castellà ‘Lo distintivo vuestro es la lengua’ publicat a la web de l’associació Serviol, Pujol compara la importància de la llengua catalana per a Catalunya amb la del concert econòmic per al País Basc: «El concert era per al País Basc un element central i irreversible. I es podia entendre o, en tot cas, així era, i és. Quan algun partit espanyol ho ha volgut retallar o suprimir n’ha sortit escaldat». I afegeix: «Doncs això mateix és la llengua per a Catalunya. I també hi ha més d’un partit espanyol que burxa en aquest sentit». En aquest context ha definit el català com una «part molt essencial de la personalitat de Catalunya».

A l’article, Pujol explica converses que va mantenir al seu moment amb el llavors president Adolfo Suárez i amb el diputat d’UCD Joaquín Garrigues sobre la importància del català per a Catalunya. Unes converses en les quals, recalca l’expresident, tant Suárez com Garrigues entenien que el més irrenunciable per a Catalunya era la llengua, igual que per als bascos era el concert econòmic.

En la mateixa línia, l’exdirigent nacionalista relata com el president del Tribunal Constitucional Francisco Tomás i Valiente estava preocupat per la sentència sobre l’idioma de l’ensenyament a Catalunya perquè veia el tema com una qüestió d’Estat que podia afectar «les bases de la convivència col·lectiva».

Segons el parer de Pujol, totes les formacions polítiques, sobiranistes o no, entitats socials, sindicals i culturals de Catalunya haurien d’anar a l’una en defensa del català perquè si toquen la llengua, insisteix, «toquen una part molt essencial de la personalitat de Catalunya».

Polèmica proposada del PSC

Notícies relacionades

Les reflexions de Pujol es produeixen pocs dies després que el PSC plantegés en un document marc de cara al congrés que celebrarà del 13 al 15 de desembre «flexibilitzar» l’aplicació de la llei d’immersió lingüistica per adaptar les hores lectives en català, castellà i anglès a l’entorn de cada escola. Aquesta proposta va ser acollida amb polèmica i va provocar una picabaralla entre el líder del PSC, Miquel Iceta, i el president Quim Torra. Al si del PSC, les agrupacions de l’Hospitalet Sud (Barcelona), Girona, Eixample (Barcelona), Reus (Tarragona) i Granollers (Barcelona) han expressat el seu rebuig de «flexibilitzar» el sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes. 

Aquesta proposta de flexibilització ja la va plantejar fa poc més d’un any, i amb polèmica, el conseller d’Educació Josep Bargalló, que va defensar que es poguessin impartir més hores de castellà en entorns catalanoparlants i més hores de català en entorns castellanoparlants perquè els alumnes acabessin l’ESO amb el mateix nivell de competència en els dos idiomes.