ENTREVISTA

Tusk, sobre l'1-O: «El meu primer consell a Rajoy va ser que no utilitzés la força contra la gent»

L'expresident del Consell Europeu defensa que «l'acord sempre és millor que el conflicte»

«El problema de parlar amb la ultradreta és que comencis a pensar com ells», afirma

tusk

tusk / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat en una entrevista que publica ‘El País’ que el seu «primer consell» a Mariano Rajoy durantl’1-O  va ser «que no utilitzés la força contra la gent».

Tusk, que el 2017 va defensar en un missatge a Twitter «la força dels arguments» per davant de l’argument de la força, confirma així que va recomanar al llavors president espanyol que no recorregués a la violència «quan el conflicte va començar a ser tan intens».

«L’acord sempre és millor que el conflicte», afirma en l’entrevista el dirigent polonès. Tusk apunta que «des del punt de vista emocional» pot entendre «escocesos i catalans» però recorda que la Constitució «s’ha de defensar, també en l’àmbit europeu».

Tusk assegura que el seu «somni i desig» és que es trobi «el millor camí per arribar a una solució sense un gran conflicte» a Catalunya i Espanya.

El perill de parlar amb la ultradreta

Notícies relacionades

En l’entrevista, el dirigent també aborda l’auge del’extrema dreta i els riscos de parlar amb els ultres. «El problema de començar a flirtejar amb els extremistes no és que trobis interessos comuns, sinó que comencis a pensar el mateix que ells», diu.

Segons Tusk, «és molt fàcil transformar-te si tens un contacte estret amb aquest tipus de poders» i, per tant, és necessari «protegir-se d’aquest tipus de temptació». «Crec que el Partit Popular Europeu ha de ser una força política capaç de protegir Europa del risc que suposa l’augment del nacionalisme i de l’extremisme, sigui de dretes o d’esquerres», afirma.