NOVETAT EDITORIAL

Rajoy revela que pensava mantenir el 155 encara que Puigdemont renunciés a la DUI

L'expresident del Govern carrega contra els expresidents del Govern a les seves memòries

zentauroepp42906522 rajoy180930120809

zentauroepp42906522 rajoy180930120809 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’un any i mig allunyat del focus mediàtic, l’expresident del Govern, Mariano Rajoy, revela en el seu llibre de memòries ‘Una España mejor’ (Plaza y Janés) el contingut de converses privades amb els ‘expresidents’ del Govern, Artur Mas i Carles Puigdemont. Un vincle que va ser controvertit amb els dos dirigents, i en què aprofundeix en una entrevista concedida a ‘XL Semanal’. 

L’excap de l’Executiu central reconeix que va mantenir en secret diverses trobades amb Mas, algunes de les quals a casa seva, a Aravaca (Madrid). «Demanava absoluta discreció [Mas], tot i que després ell no sempre la va mantenir [...] El diàleg que pretenia consistia únicament a apressar-me a definir una fórmula per celebrar la consulta d’autodeterminació. Li vaig explicar fins a la sacietat que la seva pretensió no tenia cabuda a la nostra Constitució», comenta Rajoy, i abunda que «[Mas] era plenament conscient de com d’inassumible que era la seva petició, però li era igual».

Els contactes amb Puigdemont no van ser més proclius a l’entesa. Es van entaular per dinar l’11 de gener del 2017 al palau de la Moncloa, i llavors el president català ja cavil·lava la logística de la consulta que es fixaria per a l’1 d’octubre. «Recordo que li vaig parlar, entre moltes altres coses, del finançament de l’Administració catalana, però ell estava més interessat en el referèndum que a solucionar els problemes dels catalans», sosté Rajoy, i revela que va arribar a preguntar a Puigdemont «si de veritat pensava que autoritzaria el referèndum»: «No l’autoritzaràs perquè, a més, no pots», va replicar el llavors cap del Govern. «El seu desvergonyiment, per qualificar-lo d’alguna manera, em va produir perplexitat», confessa Rajoy.

El que fos durant sis anys i mig president del Govern treu pit de les seves maniobres contra el referèndum i d’haver frenat l’aventura unilateral de l’independentisme amb la suspensió de l’autonomia catalana: «És evident que, al final, l’article 155 va demostrar que la Constitució Espanyola i Espanya, quan és atacada, té instruments per defensar-se. Això és el més important que va passar en el tema de Catalunya». 

Al seu llibre, Rajoy confessa que tenia intenció d’aplicarl’article 155 de la Constitució a Catalunya tot i que el llavors president hagués convocat eleccions i renunciat a la declaració unilateral d’independència (DUI): «Abans d’arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que convoqués eleccions; la independència seguia declarada», defensa. 

L’herència del PP

Notícies relacionades

Rajoy crida a extreure lliçons de l’acord que es va forjar per aplicar el 155 que serveixin per a la formació del futur Govern. «No sé el que és un Govern progressista. El que vam tenir a Espanya l’últim any va ser incapaç d’aprovar els Pressupostos i de fer cap reforma econòmica. Pedro Sánchez hauria d’intentar formar un Govern eficaç, que és el que demanen tots els espanyols», comenta a l’entrevista.

Quan li pregunten pels casos de corrupció en els quals s’ha vist embolicat el PP, afirma que assumeix «tota l’herència del meu partit, tota». «Assumeixo el bo i el dolent de l’època anterior, de la meva i de qualsevol. Assumeixo els errors i les pràctiques indesitjades d’alguns. Ho assumeixo tot», apunta. Sobre l’SMS que va enviar a Bárcenas («Luis. Ho entenc. Sigues fort»), manté que «no s’encerta sempre». «Jo no estava al corrent del finançament del partit, com mai ho va estar cap president del Partit Popular», insisteix l’expresident, i afirma que no ha rebut «res de cap caixa» i que tampoc en té coneixement.