CARTA A BATET I CUNILLERA

Torra passa de la Constitució espanyola i promet una de catalana

El president anuncia que no anirà als actes del 6-D perquè l'actual Carta Magna «justifica la repressió» i «no representa la majoria de catalans»

torra2

torra2

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat aquest dimecres a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, que, com l’any passat, no acudirà als actes dedicats a la Constitució de 1978 i ha promès impulsar una constitució catalana.

A les cartes dirigides a Batet i Cunillera, el president declina «per raons estrictament polítiques i ètiques» la invitació a participar en els actes amb motiu del 41è aniversari de la Constitució, a Madrid i Barcelona. Argumenta que aquesta Carta Magna és un instrument que «justifica la repressió» i «no representa una majoria dels catalans».

Segons esgrimeix Torra a les seves cartes, en nom de la Constitució, «interpretada de la manera més restrictiva possible», «es persegueixen les persones que tenen un projecte polític diferent de la unitat» d’Espanya. «Si en algun moment el projecte d’Espanya va ser resultat d’una coincidència d’interessos o voluntats, aquest temps ja és passat», afegeix. Al seu entendre, «una immensa majoria dels catalans vol resoldre un conflicte de legitimitats polítiques de la manera més cívica i democràtica que coneixem: votant en un referèndum d’autodeterminació».

Atès que aquesta voluntat és «perseguida i durament castigada», diu Torra, no acudirà tampoc aquest any als actes del Dia de la Constitució, ni al previst per a aquest dimecres a Barcelona, presidit per Cunillera, ni al que se celebrarà a Madrid.

«Cop contra la democràcia»

«No m’és possible assistir a la celebració d’un text que no va ser votat per la gran majoria dels catalans amb dret de vot avui i que s’ha convertit en una eina que justifica la repressió i un cop contra la democràcia com el que es va produir a l’octubre del 2017 i que va comportar la destitució del president Carles Puigdemont i del seu Govern, completament democràtic i legítim, així com la dissolució del Parlament que havia escollit el poble de Catalunya», denuncia.

Notícies relacionades

Dit això, Torra avança en les seves missives la seva intenció d’impulsar una constitució catalana: «I és per això que estem determinats a escriure’n una de nova, més moderna, més democràtica i més justa. Una constitució catalana que sigui fidel a la voluntat dels catalans en el marc d’un procés democràtic i lliure», assenyala.

Ni Puigdemont ni Artur Mas, els seus predecessors en la presidència de la Generalitat, van acudir a l’acte institucional amb motiu del Dia de la Constitució a Madrid i, de fet, també el socialista José Montilla el seu últim any com a president, el 2010, va renunciar a anar a la celebració, després que el Tribunal Constitucional retallés l’Estatut aprovat en referèndum el 2006.