cap a la investidura

El PSOE busca un «curs» legal perquè ERC pugui parlar de sobirania

Ábalos aposta per pactar un «instrument» perquè els republicans s'expressin sense estar fora de la llei

L'Executiu reconeix que el «conflicte polític» a Catalunya afecta el conjunt d'Espanya

undefined51197771 madrid  03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191203170152

undefined51197771 madrid 03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191203170152 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
I. Mármol/ J. R Sierra/ X. Barrena

Les negociacions cap a la investidura negociacionsinvestiduraavancen i el PSOE es mostra cada dia més empàtic amb les reclamacions d’ERC.  Aquest dimecres els socialistes ja han admès que estan buscant un format de diàleg perquè els independentistes puguin plantejar les seves reivindicacions, com l’autodeterminació o la sobirania, dins de la llei, en lloc de fer-ho fora de l’ordenament jurídic. La clau perquè l’acostament cristal·litzi en la imprescindible abstenció dels republicans rau a trobar aquesta fórmula.

Fins ara, cada vegada que ERC demanava una taula de negociació entre elGovern central i laGeneralitat per abordar el «conflicte polític» el Govern espanyol els assenyalava la comissió bilateral entre les dues administracions. Es tracta d’un òrgan creat per l’Estatut, que el PP va mantenir inactiu durant set anys, i que el juliol del 2018 Pedro Sánchez va recuperar. Els republicans es neguen a acceptar aquest format, perquè la seva funció és abordar temes específics, com inversions o conflictes competencials, però no plantejar la resposta a una crisi política de la magnitud de la catalana. Els d’Oriol Junqueras demanen que sigui una taula de negociació entre governs la que afronti el diàleg, i des de fa dies semblen oberts a altres possibilitats. Parlen, en genèric, d’«un instrument». 

El PSOE ha assumit ja que ha de trobar una fórmula. Ara mateix en les negociacions s’està dirimint quin ha de ser aquest format, segons admeten fonts republicanes i governamentals. Aquest dimecres, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha explicat que els dos partits busquen una «via» per superar el «conflicte polític» .

Notícies relacionades

 «De vegades l’obvi en aquest país constitueix un escàndol. Però és el més raonable. Es tracta, doncs, de buscar des de l’assumpció d’aquest problema, que tenim un problema que afecta no només Catalunya, sinó el conjunt d’Espanya, mirar de trobar, com en tot conflicte, vies d’expressió de tal manera que no sigui necessari ni ningú hagi de recórrer a situar-se fora de l’ordenament jurídic». «¿Quin és l’instrument per a això? D’això estem parlant», ha resumit.

Les seves paraules són especialment rellevants, ja que és un dels membres de l’equip negociador dels socialistes que aquest dimarts es va asseure en la segona reunió oficial amb ERC al Congrés, una trobada de la qual les dues parts surten amb la sensació d’haver avançat en la direcció correcta, però sense dates segures d’investidura.  El també ministre de Foment en funcions ha reconegut que socialistes i republicans han mantingut posicions «distants», i ha descartat una negociació política en termes de «cessions i concessions basades en la reciprocitat». Ha emfatitzat en la necessitat de «superar els desacords» per trobar un curs en què es pugui situar el conflicte sense que quedi «encegat».