El PSOE i ERC exploren un nou fòrum per encarrilar el «conflicte polític»

Sánchez dona per fet un acord que garanteix constitucional i públic

El cap de l'Executiu enerva Esquerra, que amenaça de suspendre contactes

undefined51208992 london  united kingdom   04 12 2019   spain s prime minister191204153700

undefined51208992 london united kingdom 04 12 2019 spain s prime minister191204153700 / WILL OLIVER

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions del PSOE i ERC cap a la investidura avancen, encara sense data i no exemptes d’ensopegades. Després de dues reunions oficials i un rosari de contactes discrets, els dos partits es concentren ara a trobar un format de diàleg, un fòrum per resoldre el «conflicte polític», un organisme en el qual els independentistes puguin plantejar reivindicacions com la sobirania, dins de la llei. Socialistes i republicans admeten que aquesta és la clau perquè cristal·litzi l’acord. Però, per arribar a aquest punt d’acostament, tots dos han hagut de moure’s. El PSOE ja no cenyeix el diàleg a la comissió bilateral entre administracions, com proposava. ERC ha transitat de demanar una taula entre el Govern i la Generalitat a parlar, genèricament, d’un «instrument». I, en aquest minut i resultat, Pedro Sánchez comença a donar per fet un pacte que, garanteix, serà «constitucional i públic».  Aquest donar-ho per fet, al seu torn, va enervar ERC per entendre que era mera pressió. Els republicans van advertir el PSOE que es plantegen suspendre la reunió prevista per al pròxim dimarts.

Des de la cimera de l’OTAN, a Londres, el president en funcions va eludir concretar quins formats estan explorant per a aquest nou fòrum, però va parlar des de l’optimisme, vacunant-se contra les crítiques que, des de la dreta o a les files del mateix PSOE, puguin acusar-lo de tancar acords opacs, en els límits de la legalitat, amb l’independentisme. «Puc garantir dues coses: serà dins de la legalitat democràtica i serà públic», va assenyalar.

Les negociacions se centren a trobar una fórmula per abordar la crisi a Catalunya, admeten fonts socialistes i republicanes. Fins ara, cada vegada que ERC demanava una taula de negociació entre el Govern i la Generalitat per abordar el «conflicte polític», l’Executiu els assenyalava la comissió bilateral entre les dues administracions. Es tracta d’un òrgan creat per l’Estatut, que el PP va mantenir inactiu durant set anys i que Sánchez va recuperar el juliol del 2018, poc després d’arribar a la Moncloa.

La formació independentista rebutja la comissió bilateral. Els republicans al·leguen que allà es tracten temes específics, com ara inversions i conflictes competencials, però es queda petita per abordar una crisi territorial d’aquesta magnitud. I, sobretot, continuen, aquest ens emana d’un text estatutari que, escapçat pel Tribunal Constitucional el 2010, no ha sigut ratificat per la ciutadania catalana.

Reconèixer «el que és obvi»

Aquest dimecres, per primera vegada, el PSOE va reconèixer que el diàleg transcendeix la comissió bilateral i que ha d’estudiar un nou «curs» dins de la llei perquè els independentistes puguin plantejar les seves reivindicacions. «De vegades el que és obvi en aquest país constitueixun escàndol. Però és el més raonable. Es tracta de buscar des de l’assumpció d’aquest problema, que tenim un problema que afecta no només Catalunya, sinó el conjunt d’Espanya, mirar de trobar, com a tot conflicte, cursos d’expressió de tal forma en què no sigui necessari ni ningú hagi de recórrer a situar-se fora de l’ordenament jurídic. «¿Quin és l’instrument per a això? D’això estem parlant», va explicar el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, un dels negociadors del partit.

Notícies relacionades

ERC també ha preparat l’acostament, tot i que es mou en un context especialment hostil que dificulta les cessions. Quan van començar les negociacions, la formació d’Oriol Junqueras va defensar una taula de negociació entre el Govern i la Generalitat, com la que es va donar en la declaració de Pedralbes, el desembre de l’any passat a Barcelona. Aquesta setmana, no obstant, els republicans han passat a demanar un «instrument», sense concretar més detalls. Assumeixen que allà s’han d’asseure, igualment, les dues institucions, però situen la reclamació en un espai obert a la creativitat.

A l’espera que es concreti si la pròxima reunió negociadora, dimarts vinent, es fixarà a Madrid o a Barcelona, els senyals són positius. «Hi ha un aire d’acord», assenyala un alt càrrec del Govern. «Les converses van bé. I van bé perquè són discretes», va admetre Sánchez. I una dada reveladora: en la primera trobada oficial, el PSOE i ERC van tardar una hora i mitja a consensuar l’esperit dels comunicats que van emetre. En la segona reunió només van necessitar 15 minuts. I el text va ser comú.