EL LABERINT CATALÀ

Jorge Fernández Díaz nega haver conegut una «policia patriòtica»

En una entrevista per a Catalunya Ràdio, assegura haver sabut més tard de la denominació 'operació Catalunya'

L'exministre nega també la veracitat de la gravació en què se'l sent parlant amb el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exministre de l’Interior del PP que va donar nom a l’escàndol «Fernándezgate», Jorge Fernández Díaz, ha negat que en la seva etapa ministerial li constés l’existència d’una «policia patriòtica» la missió de la qual era investigar i incriminar dirigents independentistes catalans. «Si per policia patriòtica entenem un grup de policies que tenien per encàrrec investigar especialment dirigents independentistes i, a més, tinguessin o no tinguessin eventuals informacions que haguessin comès actes il·legals, incriminar-los, això és rotundament fals. Mai, mai», ha puntualitzat.

Fernández Díaz ha efectuat aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio, amb motiu de la publicació del seu llibre ‘Cada día tiene su afán’, en què relata la seva trajectòria política entre el 2011 i el 2016, anys clau per al procés i per a la intensificació de la seva influència a Catalunya. «D’aquesta denominació d’operació Catalunya jo me n’he assabentat després», ha assegurat Fernández Díaz, en al·lusió als informes policials filtrats a mitjans de comunicació sobre presumptes comptes a Suïssad’Artur Mas  i Xavier Trias, a més de les de la família Pujol, que encara s’investiga a l’Audiència Nacional.

L’exministre també ha parlat sobre la filtració d’una coneguda gravació difosa l’any 2016. En l’àudio, se’l sentia conversant amb el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, poc abans de la consulta del 9-N del 2014 i es parlava d’investigar càrrecs d’ERC i de Convergència a la recerca de qualsevol indici de corrupció. Fernández Díaz s’ha tornat a defensar negant la veracitat del document que va transcendir i al·ludint que estava «manipulat». Així mateix, ha assegurat que mai va pronunciar frases com «la fiscalia te l’afina» o «els hem destrossat el sistema sanitari [a Catalunya]».

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, l’objectiu d’aquesta «estratègia» era fer caure el PP i Mariano Rajoy perquè, després de la repetició electoral del 2016, es pogués presentar a la investidura un tecnòcrata, una rara avis de l’estil de Mario Monti a Itàlia. L’exministre diu que coneix l’autoria de la suposada manipulació, però que es protegeix d’aquesta informació assegurant que «no és prudent» fer-ho públic encara.

Seguint la línia de negacions i revelacions a mitges, l’exministre també ha negat despatxar al seu dia el comissari José Manuel Villarejo, conegut com la figura més rellevant del grup de comissaris policials que presumptament investigaven rivals polítics del govern.