EL TAULER CATALÀ

Puigdemont afirma que Turquia i la Xina copien la línia «autoritària» d'Espanya

En un article a 'The New York Times', defensa la viabilitat d'una Catalunya independent

Retreu al Govern espanyol el seu model «antidemocràtic» de gestionar el conflicte català

zentauroepp50417553 former catalan premier currently in exile carles puigdemont 191018092741

zentauroepp50417553 former catalan premier currently in exile carles puigdemont 191018092741 / KURT DESPLENTER

1
Es llegeix en minuts
ACN

Carles Puigdemont ha publicat aquesta nit un article d’opinió a ‘The New York Times’ en el qual carrega contra el Govern espanyol i afirma que Espanya és model per a Turquia i la Xina, que copien la seva línia «autoritària» i «antidemocràtica».  L’expresident defensa la viabilitat d’una Catalunya independent sota el paraigua de la Unió Europea. 

A l’article, que versa sobre les fronteres i la gestió dels conflictes territorials, Puigdemont defensa que mantenir o actualitzar les fronteres «hauria de ser un exercici de democràcia i descentralització» que permetés a les poblacions «marginades» acabar amb les fronteres «imposades per la història. L’expresident retreu a Espanya que no hagi gestionat el conflicte català en aquesta línia.

Segons el seu parer, Espanya ha adoptat una «línia» autoritària que està sent emulada per països com Turquia, del qual afirma que el Govern d’Erdogan ha «justificat» el cessament de càrrecs electes kurds afirmant que «seguia els passos d’Espanya». Afegeix que a la Xina, el règim ha argumentat que «la violència policial» a Catalunya «legitima la repressió», contra els manifestants de Hong Kong.

«Model antidemocràtic»

Puigdemont defensa que aquest model «antidemocràtic» d’afrontar les disputes frontereres o els moviments independentistes estableix un precedent que «provocarà problemes territorials» a tot el món, ja que «valida la violència institucional contra les minories».

Notícies relacionades

En contraposició, el líder independentista posa l’exemple del Canadà, per «permetre» dos referèndums a Quebec, i d’Escòcia, que va acordar amb el Regne Unit un referèndum. Aquests són, diu Puigdemont, «exemples de democràcia» i models de com s’han de resoldre els conflictes territorials.

Finalment, Puigdemont opina que els ciutadans haurien d’estar «al capdavant» de la redefinició de les fronteres del món. «Si pot escollir el seu propi futur, els estats que aconsegueixin la independència per mitjans no-violents i democràtics obriran el camí perquè la democràcia liberal floreixi a tot el món», ha afegit.