ACTIVITAT LEGISLATIVA EN SUSPENS

La Generalitat congela la recuperació de lleis socials anul·lades pel TC

El Govern incompleix els terminis i admet que «no ha sigut una prioritat en els últims mesos»

L'Executiu català renuncia a reactivar la regulació sobre els consumidors de cànnabis

zentauroepp50300758 barcelona 08 10 2019  pol tica   mut de la reuni  del govern191008101434

zentauroepp50300758 barcelona 08 10 2019 pol tica mut de la reuni del govern191008101434 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’agenda política crema etapes de forma vertiginosa deixant enrere qüestions per resoldre, no menors. Per exemple, la promesa solemne del president, Quim Torra, de recuperar, sí o sí, les 14 lleis del Govern suspeses o retallades pelTribunal Constitucional. Aquesta promesa va quedar rebaixada, primer pel pacte amb el Govern de Pedro Sánchez en relació amb les dues lleis de vivenda i pobresa energètica qüestionades per l’alt tribunal. Però de la resta, el Govern va anunciar al gener d’aquest any un avantprojecte legislatiu per recuperar-ne quatre. No són matèries menors: crisi climàtica, igualtat entre homes i dones, l’agència catalana de protecció social i la regulació del consum de cànnabis. Cap d’aquestes és una realitat, encara.

Segons fonts del Govern consultades per EL PERIÓDICO, els tràmits per recuperar aquestes lleis «no ha sigut una prioritat en els últims mesos». Respecte a la llei d’igualtat, hi ha un projecte que segueix el seu curs al Parlament, però serà complicat esquivar la decisió del Constitucional: no es pot regular l’obligació de les empreses de dur a terme plans d’igualtat perquè és l’Estat el que té competències en matèria laboral. Una altra cosa és que el Govern del PSOE reguli pel seu compte l’obligació dels centres de treball d’emprendre aquests plans d’igualtat. Una vegada que això sigui una realitat, seria factible que la Generalitat executés el registre públic corresponent a aquests plans. Per tot això és improbable que la recuperació d’aquesta llei catalana sigui una realitat ben aviat.

Quant a la llei de l’agència de protecció social, la via és la de la negociació amb el Govern, però la situació de provisionalitat de l’Executiu central durant tot el període electoral ha congelat aquestes converses en un grup de treball específic que està pendent de constituir-se. El diàleg polític està congelat, però les converses en l’àmbit tècnic entre les dues administracions s’han mantingut amb discreció.

El cànnabis cau

Pel que fa a la llei sobre l’emergència climàtica, l’objectiu de la Generalitat és mantenir la prohibició del ‘fracking’ mitjançant plans territorials urbanístics que vetin aquesta pràctica d’extracció de gas mitjançant detonacions. La sentència sobre la llei autonòmica deixa poc marge a mirar de tornar-la a aprovar, tret que se substitueixin clarament els articles considerats inconstitucionals.

Finalment, respecte a la normativa catalana sobre els consumidors de cànnabis, el Govern ha llançat la tovallola. No intentarà tornar-la a aprovar després del cop del Constitucional, que aprecia qüestions delictives en el seu redactat. A més, refer el text obligaria a una negociació amb les entitats promotores d’aquesta llei, que va arribar al Parlament no a través del Govern o els partits, sinó mitjançant una iniciativa legislativa popular.

Notícies relacionades

En aquest context negatiu només es pot recordar com una d’aquestes lleis suspeses pel Constitucional a instàncies de l’anterior Govern del PP, la de pobresa energètica i emergència habitacional, va ser restituïda gairebé en la seva totalitat fruit d’una negociació entre la Generalitat i l’Executiu del PSOE durant l’anterior legislatura.

Així, els terminis previstos d’aprovació d’aquestes lleis socials es tornen a incomplir. A l’abril es va prometre per escrit que aquestes lleis pendents serien aprovades el segon semestre d’aquest any. Això no serà així. I va per llarg.