Borràs acusa Aragonès de «deslleial» i poc després se'n desdiu

Borràs ha assegurat que Aragonès no és deslleial, perquè el que va fer va ser condicionar el paper de Torra al rang de la taula de negociació

El vicepresident primer del Parlament creu que la negociació d'ERC en solitari amb el PSOE és «arriscada»

zentauroepp49899040 meritxell borras190919094455

zentauroepp49899040 meritxell borras190919094455 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, havia acusat aquest divendres el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERCPere Aragonès, de «deslleial», però ha mantingut el seu retret durant poc temps. Borràs havia llançat aquesta acusació arran de les declaracions del vicepresident dimecres passat en què opinava que no era necessària la presència del president del Govern, Quim Torra, a la taula de negociació amb el Govern central. Posteriorment, i davant de la polèmica generada, ha matisat les seves paraules.   

«Em sembla molt lleig, deslleial i poc procedent en termes de lleialtat institucional», havia afirmat Borràs en una entrevista a la ‘Revista Mirall’, reivindicant que Torra és el president de la Generalitat i, per tant, és qui ha de representar la institució. Així mateix, la portaveu del partit postconvergent havia recriminat que el Govern central no valori Torra com un interlocutor vàlid, però havia assenyalat que «és més incomprensible quan és d’algú que forma part del sistema de les institucions catalanes», amb referència a Aragonès. «Cap català hauria de desprestigiar la màxima institució. Qui tingui la temptació de fer-ho hauria de fer una reflexió de lleialtat a les institucions pròpies», havia afegit.

Les declaracions a què al·ludeix Borràs, van sortir de la boca d’Aragonès en una entrevista a Ràdio 4 dimecres passat, 27 de novembre. El vicepresident del Govern va afirmar que, en una taula de negociació entre governs, «no es descarta que hi vagi Torra, però tampoc és necessari» i dependrà del rang del representant que enviï l’Executiu central.

Rectificació

Poques hores després de les polèmiques declaracions de Borràs, la portaveu de JxCat ha rectificat. Des dels passadissos del Parlament, la diputada postconvergent ha assegurat que Aragonès no és deslleial, perquè el que va fer va ser condicionar el paper de Torra al rang de la taula de negociació. Borràs ha puntualitzat que es referia al «desprestigi al qual alguns volen sotmetre la figura del president del Govern».

Notícies relacionades

Sobre les paraules d’Aragonès assegurant que no era «necessària» la presència de Torra a la taula de negociació entre governs, Borràs s’ha mostrat convençuda que això no és el que el vicepresident pretenia expressar. La portaveu del partit postconvergent està segura que Aragonès es referia a l’equiparació d’interlocutors en el diàleg. «El que va explicar és que les negociacions s’han de produir en un rang homologable», ha considerat. D’altra banda, Borràs s’ha limitat a dir que la reunió a Madrid entre els republicans i els socialistes és una trobada entre partits i que, de moment, s’ha fet un primer pas: el reconeixement que a Catalunya hi ha un «problema polític» i no de convivència.

Crítica a ERC

Aquest mateix divendres, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), ha advertit, en declaracions a TV-3, sobre l’aposta d’ERC de negociar en solitari amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez. Costa ha catalogat aquesta decisió d’«arriscada» i «discutida», si no serveix per resoldre el conflicte a Catalunya. A més, ha explicat que a l’estranger «no s’entendria que hi hagués un acord per investir el president espanyol si no és en clau de resolució del conflicte polític».