NEGACIONISME D'ULTRADRETA

Ortega Smith, reprovat amb els vots en contra de Vox i el PP

El PSOE, Més Madrid i Cs tiren endavant la censura del portaveu ultra a l'Ajuntament de Madrid «pels seus boicots i la seva falta de respecte a les víctimes de la violència de gènere»

L'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, justifica el seu rebuig de la proposta socialista en el fet que establiria un «precedent perillosíssim» al «coartar el dret a la lliure expressió»

ortega-smith-vox-reprobado / periodico

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El portaveu de Vox a l’Ajuntament de Madrid i secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, ha sigut reprovat pel ple de Cibeles amb els vots del PSOE, Més Madrid i Cs «pels seus boicots i la seva falta de respecte a les víctimes de la violència de gènere». ElPPha votat ‘no’ a la reprovació.

El portaveu de Vox a l’Ajuntament de Madrid, ha assegurat que li «importa un rave» i, a més, ha arribat a afirmar que es va sentir «agredit verbalment» per la dona en cadira de rodes, víctima de violència masclista, que li va recriminar en l’acte institucional pel 25-N la utilització que estava fent d’aquesta xacra. Ortega Smithes converteix en l’edil que més ràpidament ha sigut reprovat en un ple de l’ajuntament, ja que la crítica a la seva actuació ha arribat a la quarta sessió plenària del mandat.

Ortega Smith ha arribat a afirmar que és «un orgull» haver sigut reprovat per no seguir «el consens progre» i que també es van quedar sols quan van criticar «la immigració il·legal dient que cal posar-hi barreres i fronteres segures», quan van demanar «la il·legalització dels partits separatistes» o «al ser els primers a demanar l’aplicació de l’article 155 i la detenció de Torra». «Quedar-se sols a estar mal acompanyats... Una vegada més el refranyer espanyol és molt encertat», ha etzibat.

«Establir precedent»

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha sigut l’encarregat de defensar la decisió del Grup Municipal del PP de no reprovar el portaveu de Vox, Javier Ortega Smith, després de les seves paraules el Dia contra la Violència de Gènere, ja que, malgrat que consideren que la seva intervenció va ser «desafortunada», haver donat el ‘sí’ a la reprovació contribuiria a establir un «precedent perillosíssim», ja que seria «coartar el dret a la lliure expressió».

«Aquí està en joc la llibertat d’expressió. Per detestables que ens semblessin aquestes declaracions, estan emparades per la llibertat d’expressió. Distingim l’exercici d’una opinió de l’opinió que ens mereix», ha afirmat des del faristol durant el debat de la reprovació.

Va ser el Grup Municipal Socialista el que va presentar dimarts una moció d’urgència a debatre aquest dimecres. En el text destaquen que l’acord de mínimsque és la Llei de Violència de Gènere, promulgada el 2004, ha estat semprefora de les lluites partidistes, una cosa que «ha saltat pels aires» amb Vox situant la violència contra les dones «a la trinxera de la confrontació partidista».

Llista de greuges

El primer exemple d’això a l’ajuntament, continua el text firmat pel PSOE, va tenir lloc el 19 d’agost, quan la Corporació recordava la Pilar, veïna de Tetuan i mare d’un nen de 9 anys,assassinadaper la seva parella. Llavors el grup municipal de Vox es va absentar de l’homenatge.

Just un mes després, el 19 de setembre, «Vox va boicotejar un minut de silenci», el dedicat a Adaliz, veïna de Ciudad Lineal, mare dedues nenesi assassinada per la sevaexparella. Ho feien amb una pancarta, rere la qual hi havia Ortega Smith, que deia «La violènciano té gènere. Contra tota mena de violència intraframiliar». A escassos metres hi havia lapancartarecolzada per la resta de la Corporació, amb el lema «Ja n’hi ha prou. No a la violència de gènere».

L’última confrontació la va protagonitzar dilluns, dia internacional per l’erradicació de la violència de gènere, quan el també diputat nacional acusava Nadia Otmani –la dona que va acabar en cadira de rodes després de ser disparada pel seu cunyat a l’intentar defensar la seva germana i que dilluns li va exigir que no utilitzés les víctimes de violència masclista– de muntar «un numeret» en l’acte institucional pel 25-N en una acció «premeditada i orquestrada» per l’esquerra.

A més, en aquest ple no s’ha firmat una declaració institucional entorn del 25-N per lanegativa de Vox, una cosa que els socialistes veuen com «retrocedir tot el que s’ha avançat». 

Crítiques de Ciutadans 

La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, ha recriminat aquest dimecres al portaveu de Vox a Cibeles, Javier Ortega Smith, que qüestioni la violència masclista, i li ha demanat «respecte i humanitat» per a les víctimes d’aquesta xacra.

Així s’ha dirigit al ja reprovat regidor de Vox, a qui li ha avançat abans de la votació que els taronges donarien el sí a aquesta reprovació, però «no per la seva ideologia», sinó perquè no pot realitzar arengues davant dones víctimes de violència de gènere.

Notícies relacionades

«Jo puc discrepar moltíssim de vostè, i vostè i jo aquí som als antípodes. Em sembla mentida que calgui obviar que han mort dones, tres d’elles a Madrid; té vostè menys possibilitats de ser violat que jo, i a nosaltres se’ns assetja més. No nego altres violències. Però la violència masclista és un acte inqüestionable, i no farem un pas enrere», ha manifestat a continuació.

Sobre la dona que es va encarar a Ortega Smith, Nadia Otmani, Villacís ha assegurat que ella «no és d’extrema esquerra», i ha recordat que «va en cadira de rodes perquè la va tirotejar el seu cunyat, perquè aquesta dona valenta es va posar al mig». «En ocasions exigeix més valentia aguantar la mirada d’algú que fer l’arenga que va fer vostè l’altre dia», ha conclòs.