El Govern limita el diàleg amb Catalunya a la comissió bilateral

Calvo rebaixa les expectatives d'ERC d'aconseguir reunions entre executius al màxim nivell

Aragonès demana «flexibilitat» i no veu «necessari» que Torra se sent a dialogar sense Sánchez

zentauroepp50349824 madrid  11 10 2019 politica rueda de prensa posterior a la r191011131814

zentauroepp50349824 madrid 11 10 2019 politica rueda de prensa posterior a la r191011131814 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La Moncloa prova de rebaixar les exigènciesd’ERC  en les converses per a la investidura. Els republicans reclamen que es pacti un calendari de reunions entre Govern i Generalitat,calendariGovernGeneralitat des de la igualtat de condicions, per abordar una sortida política al conflicte territorial. L’Executiu no sembla interessat en tornar a asseure  Pedro Sánchez amb Quim Torra i cenyeix aquest diàleg a la comissió bilateral entre les dues administracions, creada el 2007 després de la reforma de l’Estatut, però que va reunir-se durant set anys, fins que els socialistes la van recuperar el juliol de l’any passat. El vicepresident, Pere Aragonès, respon que, sense Sánchez, no és «necessària» la presència de Torra en la negociació. 

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha fixat la posició de partida de l’Executiu en la negociació que formalment arrenca aquest dijous en la reunió entre PSOE i ERC al Congrés. Calvo ha defensat que el diàleg amb Catalunya s’ha d’establir a través de la comissió bilateral. «En aquesta comissió bilateral s’asseuen govern i govern», ha remarcat. Aquest format evitaria a Sánchez haver de tornar a asseure’s amb Torra, una trobada especialment incòmoda ja que no existeix contacte entre tots dos. El cap de l’Executiu ni tan sols agafa el telèfon al president perquè, al seu judici, no va condemnar la violència als carrers de Barcelona després dels incidents que hi va haver en resposta a la sentència del procés. 

A falta que ERC respongui si li sembla bé el format de la comissió bilateral, Aragonès ha opinat que, si Sánchez no va a la reunió, tampoc veu necessari que hi vagi Torra. «No és descartable, peròtampoc necessari. Hem de tenir flexibilitat. Si una part decideix enviar un determinat rang, l’altra part haurà d’enviar el mateix rang. És lògic en qualsevol negociació», ha afirmat en una entrevista a Radio 4. No obstant, Aragonès ha afegit que Torra «tindrà el paper que ell vulgui tenir» i que el Govern ho decidirà en cas que la taula de diàleg entre governs es pugui constituir.

Set anys en blanc

Notícies relacionades

Quan després de set anys en blanc el juliol passat es va tornar a reunir la comissió bilateral els qui es van asseure van ser la llavors ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, i el llavors conseller Ernest Maragall. La part catalana, a més, va estar representada per Aragonès, la que era consellera de Presidència, Elsa Artadi; la secretària general d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat, i el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell. Per part de l’Estat en van formar part, a més de Batet, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i els secretaris d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; Hisenda, Inés María Bardón; Infraestructures, Pedro Saura, i Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla. 

El Govern posa l’èmfasi en la reunió entre partits prevista per a aquest dijous a les cinc al Congrés, a la qual atorga «moltíssim valor». Insisteixen fonts governamentals en què ERC és un partit d’esquerres i que, com a tal, confien que aplani el camí de la investidura de Sánchez. No responen, de moment, a si acceptaran o no la proposta dels republicans d’establir un calendari de reunions. La intenció del partit independentista és acordar dates concretes per a reunions entre els dos executius i rubricar aquest pacte en públic, com a preu per a la seva abstenció.