SESSIÓ DE CONTROL

Torra avisa a ERC que no pot excloure'l del diàleg amb Sánchez

Respon a Aragonès que les converses han de ser «entre presidents»

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat  quim torra  inte191107135251

zentauroepp50771997 23 10 2019 el presidente de la generalitat quim torra inte191107135251 / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El president de la Generalitat, Quim Torra, va aprofitar la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament per llançar un dard a Esquerra. En concret, va sortir al pas de les últimes declaracions del vicepresident del seu Govern, Pere Aragonès, quant al paper reservat a Torra en les negociacions per a la formació del nou Govern espanyol. El president va avisar als seus socis que no poden excloure’l d’aquestes converses.

Aragonès havia afirmat hores abans queno és «necessari» que Torra formi part de la taula de negociació que proposa Esquerra si en aquestes converses no hi participa també el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez. «No és descartable, però tampoc necessari. Hem de tenir flexibilitat. Si una part decideix enviar un determinat rang, l’altra part haurà d’enviar el mateix rang. És lògic en qualsevol negociació», va afirmar el vicepresident de la Generalitat en una entrevista a Ràdio 4.

Torra va expressar el seu malestar amb aquestes declaracions amb gran eloqüència en dues respostes diferents durant la sessió de control. Va dir que el diàleg ha de tenir «contingut», perquè la Generalitat no vol «més fotos amb ponsèties», en al·lusió a l’attrezzo de la reunió que Sánchez i Torra van mantenir al Palau de Pedralbesel desembre de l’any passat. I va afegir:«El diàleg ha de ser de govern a govern, en el qual els presidents es reuneixen».

«Sánchez m’ha de trucar»

Notícies relacionades

El cap de la Generalitat va voler deixar encara més clar el seu missatge quan va assegurar: «Sánchez m’ha de trucar».tampoc es va abstenir de marcar el camí que les converses haurien d’emprendre, segons el seu parer, tot i que, ara per ara, és només Esquerra, i no el seu partit ni el Govern, que està negociant amb el PSOE. «És evident que els 23 diputats independentistes posaran sobre la taula l’autodeterminació i el final de la repressió. Necessitem garanties que realment funcionarà i saber quins són els interlocutors, parlar lliurement, d’entitat política a entitat política», va dir.

Durant un altre moment de la sessió de control, en concret quan responia a una pregunta de Miquel Iceta (PSC), també va remarcar que no vol quedar apartat de les negociacions. «Parlar de govern a govern significa que els presidents es truquen i parlen», va afirmar. I va afegir amb referència als socialistes: «Però si nosaltres volem parlar del dret d’autodeterminació i vostès diuen que passem a les postres...Nosaltres volem diàleg i negociació reals».