El PSOE i Podem se separen al Congrés

El Govern salva amb el PP i Cs el decret contra la 'república digital' catalana

Els futurs socis de Sánchez no recolzen la normativa

zentauroepp51111288 lastra montero191127185115

zentauroepp51111288 lastra montero191127185115 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern de coalició entre el PSOE Unides Podemencara no s’ha posat a volar i ja ha sorgit la primera esquerda entre els que, previsiblement, seran companys enl’Executiu d’aquí a unes quantes setmanes. La primera discrepància entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha arribat de la mà del conflicte català. Els morats no han recolzat aquest dimecres la convalidació del reial decret que pretén fulminar la ‘república digital’ catalana, una norma aprovada pel Consell de Ministres per evitar que les administracions públiques puguin allotjar dominis web fora de la UE, en paradisos digitals.

Poc més de dues setmanes després que els dos líders es fonguessin en una abraçada per segellar un preacord per conformar un Govern bicolor, les dues formacions han viscut el primer desacord de la seva nova relació. En la primera reunió de la Diputació Permanent al Congrés, els podemistes no han secundat la iniciativa que l’Executiu va aprovar en l’últim Consell de Ministres abans de les eleccions, una cosa que evidencia les diferències entre els dos partits i les dificultats amb què poden topar durant la legislatura.

Els d’Iglesias han mostrat la seva reserva a convalidar un reial decret que permet el tancament sense audiència prèvia de serveis digitals per motius d’«ordre públic». Segons el parer dels morats, la norma «afecta drets fonamentals» i podria, fins i tot, incórrer en problemes d’«inconstitucionalitat». No obstant, amb l’objectiu de no escenificar el desacord votant en contra de la convalidació de la norma, Unides Podem ha acabat optant per l’abstenció. Fonts del partit han defensat la seva posició argumentant que, durant el ple, han proposat una sèrie de modificacions per afegir «més garanties judicials i que es protegeixin llibertats i drets fonamentals», i que, «tal com va dir la ministra [d’Economia, Nadia] Calviño, el Govern pren nota dels canvis proposats».

No obstant, veus de les dues formacions han restat importància a la divergència. En concret, han explicat que el reial decret va ser aprovat per l’Executiu a pocs dies que comencés la campanya electoral, quan Sánchez va endurir el seu discurs respecte al conflicte català. A més, defensen que en aquells moments no existia cap acord entre socialistes i morats que els obligués ara a votar junts.

Aritmètica parlamentària

Tot i així, el reial decret ha tirat endavant, tot i que no amb els companys de viatge que els socialistes esperaven. Han sigut els ‘sís’ del PP Cs els que han permès convalidar la norma, malgrat que els dos partits han mostrat el seu desacord entorn d’alguns punts de la llei. Els populars han coincidit en la necessitat de frenar «la república catalana digital», però han assenyalat la «indignitat» que sigui el Partit Popular qui «s’ho hagi d’empassar tot» i recolzar el Govern en funcions. D’altra banda, els taronges, ara amb només 10 diputats, han recordat a Sánchez que encara «és a temps de tendir la mà als qui vetllen per l’interès dels espanyols» i apartar-se dels que, probablement, seran els seus socis de Govern durant la legislatura, amb referència a Unides Podem i ERC.

Així, la votació deixa a sobre de la taula una aritmètica parlamentària una mica confusa en la qual el PSOE ha hagut de recórrer als vots del PP i Cs per tirar endavant la seva proposta, mentre que els seus futurs aliats en la investidura s’han posicionat en el ‘no’ o l’abstenció. En concret, ERC i elPNB, peces clau per tirar endavant la investidura de Sánchez, han rebutjat impulsar la normativa.

Negociació amb ERC

Notícies relacionades

La convalidació del reial decret per acabar amb ‘república digital’ catalana s’ha produït a un dia que el PSOE i ERC mantinguin la seva primera reunió després de les eleccions per encarrilar la investidura de Sánchez. La portaveu republicana, Montserrat Bassa, ha assenyalat que la norma «degrada el sistema de llibertats i l’acosta a sistemes autoritaris com el xinès i el turc», i ha advertit el cap de l’Executiu que «no hi haurà estabilitat política mentre no abordin políticament aquells conflictes de naturalesa política» i mentre es «mantinguin processos de repressió».

En aquestes negociacions entre socialistes i republicans ha intentat introduir-se el portaveu dels comuns, Jaume Asens, assegurant que la seva formació està mantenint trobades amb ERC per preparar el camí del Govern de coalició, sortint de la línia que han marcat la resta de portaveus morats, que situen en el PSOE el lideratge d’aquests contactes. No obstant, fonts dels republicans han assenyalat que les negociacions les protagonitzen exclusivament els socialistes i ERC.